Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Jugoslovenski dinar
100 din 1929.
Bukovačka vrela
Bukovačka vrela
Obiteljsko stablo
Obiteljsko stablo
Stap
Stap
Kantar
Kantar
Retuširanje
Jasmina, plakat
Susreti u Bukovici.
Susreti u Bukovici.

Šale, vicevi

SADRŽAJ
Pismo sinu
Priča o četvorici
Organizacija rada
1.000 dinara
Nisam doma
Ribolov
Godišnji odmor
Konj
Križaljka
Tko se smatra...
Savjetnik
Čavka
Kokoš ili jaje
Mrkva

Ovo je samo mrkva model ljeta 2003. Slavonija, Đulovac. Sačuvana kao dokaz i izraz dobrodošlice.

Pismo sinu

Dragi sine,

Pišem ti ovo pismo kako bi znao da ti pišem. Ako dobiješ ovo pismo znači da je dobro stiglo. Ako ga ne primiš javi mi, tako da ti ga ponovo pošaljem. Pišem sporo, jer znam da sporo čitaš.

Neki dan je tvoj otac pročitao u novinam da se po statistikama većina prometnih nezgoda dešava do 1 km udaljeno od kuće, tako da smo se nedavno i mi preselili više od 1 km dalje od naše kuće. Kuća je preljepa, imamo čak i stroj za pranje rublja, ali ne znam da li radi. Jučer sam stavila rublje da se pere, povukla vodu i rublja više nije bilo...
Ovdje vrijeme i nije tako loše. Prošli tjedan samo je dva puta padala kiša - prvi put je trajalo 3 dana, a sljedeći put 4. U svezi one jakne koju si tražio, tvoj ujak Petar mi je rekao, ako ti je budemo slali da skinemo dugmad, pošto su dosta teška, jer to bi više koštalo, tako da smo skinuli svu dugmad i stavili je u džep od jakne.
Napokon smo sahranili tvoga djeda: pronašli smo njegovo tijelo kada smo čistili kuću. Bio je u ormaru od onog dana kada je pobjedio dok smo se igrali skrivanja.

Prije nekoliko dana eksplodirala je boca od plina u kuhinji, tvog oca i mene je izbacilo van kroz prozor - koji osjećaj! Nakon toliko godina, otac i ja smo izašli van zajedno. Pošto već spominjem tvoga oca - dobio je novi posao! Jako je ponosan. Ispod njega se nalazi oko 500 ljudi... zaposlili su ga na gradskom groblju... održava travnjak.

Tvoja sestra Jana, znaš ona koja se udala za svog muža, napokon je rodila! Ne znamo još spol, tako da ne znam da li si postao tetak ili ujak... ako bude curica tvoja sestra će je zvati po meni... Čini mi se malo čudno da svoju kćerku zove "mama".

Tvoj rođak Josip se oženio.. po cijeli dan se moli pred ženom, jer je djevica. I da znaš da više ne viđamo tvoga ujaka Antu, onoga koji je umro prošle godine...

A da ne govorim o tvom bratu Zoranu.. on je grozan.. zatvorio je vrata od auta, a unutra su ostali ključevi. Morao se vratiti u stan kako bi uzeo duplikat i kako bi nas sve izvukao iz vozila. Katastrofa !!!!!!

Dobro sine, neću ti napisati adresu, jer ne znam koja je. Obitelj koja je ovdje prije nas živjela, uzela je kućni broj sa zida i ponijela ga sa sobom. Ako vidiš Marinu pozdravi je, a ako je ne vidiš nemoj jos ništa govoriti.

Mama koja te voli.

P.S.

Htjela sam ti poslati malo novaca, ali sam već zatvorila kuvertu.

Priča o četvorici

Bila jednom četvorica: Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko.
Trebalo je obaviti važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti.
Netko se zbog toga naljutio, jer je to bio posao za Svakoga.
Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti,
no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti.
Na kraju je Svatko krivio Nekoga, jer Nitko nije učinio ono što je mogao obaviti Bilo tko.

Organizacija rada

Jedna švedska i jedna japanska firma se dogovore da naprave godišnje takmičenje u veslanju sa posadom od osam članova.

Obadvije momčadi su trenirale dulje vrijeme. Kada je došao trenutak takmičenja, momčadi su bile vrhunski pripremljene, ali japanci su ipak pobijedili sa razlikom od 1 km.

Nakon poraza, moral švedske momčadi je pao na nizak nivo. Uprava švedske firme donese odluku da moraju pobijediti sljedeće godine. Stoga su osnovali jednu projektnu grupu koja je imala za zadatak da utvrdi uzrok poraza. Ova projektna grupa je ustanovila, nakon dugotrajnog analiziranja, kako su japanci imali sedam veslača i jednog koji je upravljao momčadi, dok je švedska momčad imala jednog koji je veslao i sedam koji su upravljali.

U ovoj kriznoj situaciji, uprava firme je željela pokazala svoju odlučnost djelovanja. Angažirana je jedna konsultantska firma koja je imala za zadatak da istraži strukturu švedske momčadi. Eksperti, nakon više mjeseci rada, dođoše do zaključka kako je švedska ekipa imala previše onih koji su upravljali, a premalo onih koji su veslali.

Na osnovu izvješća konsultantske firme, provedene su žurno promjene u strukturi švedske momčadi. Sada su imali četvoricu koji su upravljali, dvojicu koji su bili viši nadređeni, jednog voditelja veslača, te jednog veslača. Istovremeno uvedoše i nagradne poene radi motiviranja veslača. "Moramo proširiti djelokrug njegovog rada i dati mu više odgovornosti", kaže se u priopćenju.

Sljedeće godine, japanci pobijede sa 2 kilometra razlike.

švedska firma je dala otkaz veslaču s obrazloženjem da nije dao sve od sebe, ali je istovremeno isplatila bonus upravi s motivacijom velikog uloženog truda.

Konsultantska firma je izradila novu analizu i došla do zaključka kako je bila izabrana pogrešna taktika, ali da je motivacija ipak bila dobra. Stoga su zaključili kako je materijal čamca to što treba poboljšati.

Danas je ta švedska firma posve angažirana u razvoju konstrukcije novoga čamca.

Sa švedskog preveo: Marinko Orlovac

zubi

1000 dinara

Početkom 80-ih godina prošloga stoljeća, naš čovijek radi u Njemačkoj. Radni kolega, nijemac, odlučio provesti godišnji odmor u Jugoslaviji putovanjem osobnim automobilom kroz njene republike.

Ipak malo zabrinut zbog mogućih problema s policijom, pita za savjet "gastarbajtera". Ovaj mu veli kako se sve lako rješava s ovom novčanicom od 1.000 din.

Već tijekom putovanja kroz Sloveniju, ustavi ga "tovariš miličnik": "Vozačku i osobnu, prosim. Vozili ste prebrzo!" Nijemac brzo pruži već pripremljenu novčanicu. Miličnik rado uze, srdačno otpozdravi i zaželi ugodno putovanje.

U Hrvatskoj ista priča. Milicionar uoči stranu registraciju i svoju šansu. "Osobnu i vozačku, molim!" Već pripremljena novčanica sve lijepo izgladi.

Prijeđe švabo i most preko Save u Bosanskoj Gradiški. Ustavi ga milicionar već na ulasku u Bosnu i Hercegovinu. "Daj vozačku i ličnu kartu!" Po istom scenariju pruži nijemac istu novčanicu i njemu. Uzme milicionar, pa gleda u novčanicu i strogo veli:

"Kao prvo, ova vozačka dozvola ti istekla; kao drugo ovo nije tvoja vozačka, nego od tvoje žene; kao treće, imaš pogrešnu vozačku - ovo nije vozačka za auto, nego za kombajn! Stoga vozačku oduzimam i plaćaš sto maraka kazne!"

Stari vic prepričan po mome sjećanju.

Nisam doma

Susjed zvoni kod susjeda na ulaznim vratima. Nitko ne otvara. Zvoni ponovo, a onda se začuje glas:

"Nisam doma!"

"Kako nisi, vidim ti cipele." odgovara ovaj pred vratima.

"Otiš'o sam bos!"

Ribolov

- Fato, bil' mi bona mogla pripremit' ruksak sa hranom za sutra ujutro. Iš'o bi na pecanje.

- Kako da ne, rado.

Rano ujutro oko 04.00 ustane Mujo, uzme ruksak i pribor za pecanje. Jutro hladno, on pokušava startati auto, ali ono neće, pa neće. Mujo uporan, ali auto se ne da. Otvarao haubu, kontrolirao pumpu za benzin, palenje, nigdje greške ne nađe, ali auto neće da starta. Iznerviran, ozebao, prizna poraz i odustane. Ako ne može upaliti auto ne može ni ići na pecanje, razmišlja on.

Polako i tiho se vrati u kuću da ne probudi Fatu. Pažljivo se uvuče u krevet, kad Fata veli, bez da se okrene:

- Je l' hladno vani?

- Jest.

- E, možeš mislit', a ona moja budala otišla u ribu po ovakvoj hladnoći!

Godišnji odmor

Sjede životinje i razgovaraju o tome kako koja običava putovati na godišnji odmor.

Lav, kao car svih životinja, kaže kako on uvijek ide na odmor isključivo sam.

Tigar, životinja vatrena srca, veli kako on uvijek putuje na godišnji sa svojom ljubavnicom.

Majmun kaže kako on uvijek ide na godišnji sa svojom ženom.

Konj

Otac i sin stoje nad uginulom životinjom. Jedini konj kojeg imadoše.

Otac plače, a sin ga tješi:
"Ne plači tata, dok je nas dvojice, biti će i konja."

Križaljka

Mujo sjedi i rješava križaljku. Evo rezultata.

PITANJE MUJO UPISUJE
Svečano odijelo 4 slova CRNO
Grad u Italiji 3 slova TRS
Vrsta životinje sa kućicom 3 slova PAS
Nije gladan 3 slova JEO
Vidi sliku! 5 slova VIDIO
Ženin brat 5 slova HAMID
Vrsta metala 4 slova PLEH
Dio pribora za jelo 3 slova ZUB
Žensko dijete 3 slova ONA
Najmanji trocifreni broj 3 slova 000
Mjera za težinu 4 slova UTEG
Hladno oružje 7 slova PENDREK
Inicijali pjesnika Jesenjina 2 slova PJ
Morski greben 2 slova MG
Zlato 2 slova ZL
Biblijska osoba 3 slova POP
Mjera za dragocjenosti 5 slova NOVAC
Dragi kamen 4 slova MILI
Zajednica muškarca i žene 4 slova STAN
Kokošji proizvod 4 slova JUHA
Neizlječiva bolest 3 slova KAP

Tko se smatra...

Učiteljica kaže učenicima: "Neka ustane onaj koji sebe smatra budalom"

Ivica ustane, a ona ga pita: "Zašto ti sebe smatraš budalom, Ivice"?
"Ne smatram se budalom, nego mi je žao gledati Vas kako tu sami stojite!"

Savjetnik

Zašto je najbolje raditi kao savjetnik?

Zato što pametnom savjet ne treba, a budala ga ne zna tražiti.

Čavka

Ptica stara sjedi i odmara. Vidi koliko mi je krilo.
"Čavka stara sjedi i odmara..." "Dođi 'amo da se igramo..."

Čavka je jedna meni veoma simpatična i draga ptica. Neodoljivo me podsjeća na umirovljenika dok šeta unaokolo sa rukama prekrštenim na leđima. Veoma je smjela i znatiželjna. Ova ovdje, kao da je znala da ih obožavam, pa mi je priredila malu predstavu ispod našeg balkona. Dakle ovo nije vic, nego je ptica u glavnoj ulozi, a uloga je stvarna.

Šta je bilo prije, kokoš ili jaje?

- Mujo, šta je bilo prije, kokoš ili jaje?
Mujo:
- Prije je bilo svega...


[^vrh]