Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Drvene grablje
Grablje
Stare školske
Bukovačka škola
Bukovica
Gdje je Bukovica?
Hrvatska kuna
100 kuna 1941.
Ave Maris Stella
Ave Maris Stella
Susreti u Bukovici.
Susreti u Bukovici.

Slavuj

KAZALO
- Slavuj, Rudi Čajavec (Banja Luka)
- Šeme, različitih elektroničkih uređaja.
- - Lista šema audio uređaja
- - Lista šema TV uređaja
- Raspberry Pi, umreženi radio.

Amblem prijemnika Slavuj.

"Slavuj" je marka prvog tranzistorskog prijenosnog radio prijemnika koji je proizvela fabrika elektroničkih uređaja "Rudi Čajavec iz Banja Luke, 50-ih godina prošloga stoljeća. Ovaj prijemnik sam imao prigodu popravljati nekoliko puta tijekom 70-ih godina. Jedino mi je ostala originalna elektronička shema iz tog vremena. Kako ista nije u najboljem stanju, nacrtao sam novu u elektroničkom CAD programu.

U Bukovici je bilo više osoba koje su imale ovaj prijemnik, kao Pejo Blažević, Toma Anušić koji je živio u Barlovcima, a kroz Bukovicu imao put do svoga imanja. Ovaj model je dosta brzo postao nemoderan jer nije imao FM nego samo AM opseg srednjeg vala.

KARAKTERISTIKE PRIJEMNIKA:

  • AM (amplitudna modulacija) opseg 526.5 kHz - 1606.5 kHz.
  • Biranje stanica uz pomoć promjenjljivog kondenzatora spojenog na desni kotačić i pokaznu skalu.
  • Mijenjanje glasnoće uz pomoć potenciometra spojenog na lijevi kotačić.
  • Napajanje: dvije plosnate baterije od 4,5V (2x4,5V=9V).
  • Bez vanjskih priključaka.
  • Kućište drveno tapecirano u obliku kofera, sa metalnom rešetkom na prednjoj strani te plastičnim ukrasnim okvirom skale i ručkom na izvlačenje.

Dolje pokazane fotografije je poslao Žarko Gugić iz Viteza, Bosna i Hercegovina, na čemu mu se zahvaljujem.

prednja strana prijemnika

Pogled na prednju stranu tranzistorskog prijemnika Slavuj, Rudi Čajavec, Banja Luka, sa tipičnim dizajnom karakterističnim za 50-e godine prošloga stoljeća.

Originalna shema koju sam nekim pukim slučajem uspio sačuvati. Kako je bila u dosta lošem stanju, nacrtao sam je u elektroničkom CAD programu, što se vidi na dokumentu ispod.

Slavuj originalna shema

Želite li pogledati shemu u normalnoj veličini, kliknite na slike ispod.

Slavuj CAD shema

Nova u CAD programu crtana shema.

Pogled na unutrašnjost prijemnika: četiri metalne kutijice za VF stupanj na lijevoj strani, iznad feritna antena, a ispod promjenjljivi kondenzator za biranje stanica, ispod zvučnik i desno plastično kućište za dva pljosnata baterijska elementa po 4,5V.

Otvoren prijemnik

Kliknite na ovu sličicu iznad za otvaranje albuma sa još nekoliko slika.

Naputak za uporabu, kako stoji na fotografiji dolje:

Radio prijemnik Slavuj: Naputak.

[^vrh]


ŠEME RAZLIČITIH ELEKTRONIČKIH UREđAJA

Šema radio aparata Luna

Sasvim slučajno je preživjela ova moja kolekcija šema različitih starih elektroničkih uređaja. Većinu ovih šema sam koristio tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća prigodom brojnih popravki. Kolekcija je naravno u papirnom obliku. U zadnje vrijeme sam je uzimao često u ruke u namjeri da sve to bacim, jer ionako tu nema nikakve ekonomske vrijednosti niti praktične koristi. Tada bi nastupila nostalgija i sentimentalnost, pa sam dulje vremana razmišljao kako bi te šeme trebalo prvo sve skenirati, pa tek onda ih baciti. Skeniranje je dugotrajan proces, naročito ovdje iz razloga što većinu šema treba naknadno sastaviti u jednu kompletnu cjelinu iz razloga veličine koja je najčešće veća od površine skenera (A4).

Tijekom skeniranja je bilo odmah očigledno kako su mnoge šeme u jako lošem stanju zbog obilne uporabe, što je zahtjevalo dugotrajno retuširanje u Photoshop programu. Na svu sreću sada sam i to obavio, pa stoga stavljam sav dostupni materijal ovdje za besplatno skidanje, a moja papirna kolekcija sada može završiti u smeću.

Osim jednostavne želje da sačuvam ovu kolekciju za one koji bi mogli biti zainteresirani, kao npr. kolekcionari starih elektroničkih uređaja, potakao me na poduhvat još jedan detalj, a to je kvaliteta istih ili sličnih šema ponuđenih na internetu, a koje su često puta u katastrofalnom stanju i razlučivosti. Sve moje šeme su skenirane i ovdje ponuđene u razlučivosti od 300 dpi, što je normalna razlučivost za tiskovine. Stoga su veličine ovih dokumenata dosta velike, što traži dulje vrijeme za skidanje i pohranjivanje. Ponuđeni format je PDF.

Ja ću osobno biti sretan ako bar i jedna od ovdje ponuđenih šema pomogne nekome kolekcionaru ili entuzijastu. Usput napominjem kako ne preuzimam nikavu odgovornost za moguće pogreške. Svakako, ako se što pronađe, rado se javite pa ću pokušati ispraviti ili korigirati.

Lista šema audio uređaja:

[^vrh]

Lista šema TV uređaja:

[^vrh]


RASPBERRY PI, UMREŽENI RADIO

KARAKTERISTIKE PRIJEMNIKA RETRO STYLE RADIO:

- Napajanje: 12V/1A
- NF stupanj: 2x3,5W (max)
- Umreženje: Wi-fi
- Upravljanje: Raspberry Pi, ver. B

Objekat za modifikaciju

Retro style Radio Marquant

Entuzijastima i ljudima elektroničke struke teško je mogao promaknuti, neobično popularno računalo neobičnog naziva: Raspberry Pi, veličine kreditne kartice. Popularnosti je, dakako, doprinijela veoma niska cijena (oko € 30) i solidan i kompetentan hardware. Tako se meni ovom kupovinom otvorio svijet Linux računala.
Igrajući se sa ovom interesantnom igračkom, kako za djecu, tako i za odrasle, testirao sam između ostalog i prijem radija preko interneta. Ovdje sam našao moju osobnu paralelu između prvog tranzistorskog radija (gore opisanog) i moga prvog umreženog radija. Svakako je vrijedno pomenuti kako je bio lakši dio posla napraviti ovaj sklop koji je odlično funkcionirao na stolu, ali teži dio je bio taj koji slijedi. Dobro je poznato kako je u igranju elektronikom, zanimljivost i izazov prestaju onda kada sklop proradi i kada treba napraviti prikladnu kutiju. Ovdje slijedi primjer kako sam ja to riješio na moj način. Kod konstruiranja software sam se koristio brojnim naputcima i različitim člancima, kako na Internetu, tako i u brojnim stručnim časopisima. Ideju za kutiju radija sam razvijao sam. Prva ideja koja mi je pala na pamet je bila ta da nabavim prikladnu kutiju jednog starog cijevnog radija, izbacim sadržaj i tu ugradim karticu ovog računala skupa sa audio stupnjem (NF pojačalo). Ovu ideju sam odbacio iz dva razloga: prvi je bio taj što nisam imao cijevno radio sa prikladnom kutijom pa je trebalo nekakav kupiti, a druga je bila ta, ako već potrošim novac i kupim na dražbama nekakav radio, bila bi neoprostiva šteta uništiti zanimljiv primjerak radi ove nakane.

Raspberry Pi

Zadnjih godina je dosta popularna moda sa tzv. "Retro style radio" izvedbama koji se mogu kupiti na različitim mjestima. Ovi objekti oponašaju tranzistorske ili cijevne radio prijemnike, uglavnom iz 50-ih godina prošloga stoljeća. Kada se ova ideja iskristalizirala, bilo je već puno lakše, jer mi je bilo dostupno nekoliko različitih modela po veoma prihvatljivim cijenama. Još je bilo lakše odlučiti se na ovaj korak, jer je sadržaj ovih uređaja u cijelosti bezvrijedan (jeftin tranzistorski AM i FM prijemnik, mono izvedbe i lošeg kvaliteta). Švedski lanac trgovina Jula je imao između ostalog i ovdje pokazani model izmišljene marke Marquant, koji mi se odmah svidio svojim izgledom i lakoćom eventualne prepravke.

Retro style Raspberry Pi radio

Ovaj retro radio sam prepravio 2013. godine. Spojen je uz pomoć Wi-Fi na intrnet. Usput sam ugradio: ftp server, web server te masu drugih interesantnih programa. Radio se može ugasiti i resetovati uz pomoć tipki ispod skale ili uz pomoć minijaturnog, na 433MHz daljinskog upravljača.

Raspberry Pi web radio

Također sam dizajnirao i web sučelje za upravljanje i kontrolu radija sa bilo kojeg web čitača.

[^vrh]