Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Hodočašće, Vadstena
Sveta Birgitta
Eugen Kumičić
Urota Zrinsko Frankopanska.
Kukuruza
kukuruza
Skup u Bukovici
Mir i dobro u Bukovici
Stap
Stap
Vuci
M. Cihlar Nehajev
Stjepan Biletić
veleč. Stjepan Biletić

Zaustavljeni trenutci radosti

(En rogivande stund fylld av glädje)

Od srca se zahvaljujem Msgr. Stjepanu Željku Biletiću na njegovom dopuštenju objavljivanja ovdje ovoga glazbenog rada. Prepuštam riječ velečasnom Biletiću da svojim riječima predstavi ovo djelo. Tekst dolje je i ujedno zvučni zapis br. 1. na ovome CD-u.

Zaustavljeni Trenutci Radosti

Tekst: Msgr. Stjepan Željko Biletić

Dragi prijatelji, od srca vas pozdravljam i zahvaljujem vam što želite odvojiti malo vremena i poslušati pjesme koje je snimio zbor Hrvatske Katoličke Misije u Stockholmu. Vjerujem da ste i vi ove pjesme, osim jedne koja je sasvim nova i sami pjevali, pjevušili ili svirali i da su i vama, kao i nama prirasle srcu. Ovaj nosač zvuka nema želju biti bolji od drugih, a najmanje biti najbolji. Nastao je iz drugog razloga. Njime smo željeli zaustaviti vrijeme, zabilježiti trenutak, koji će zahvaljujući modernoj tehnici, još dugo moći odzvanjati u našim srcima.

Željeli smo zaustaviti trenutak u životu hrvatske katoličke zajednice, koja se u Stockholmu i susjednim gradovima organizirano okuplja i živi već 33 godine. Ove su pjesme, uz mnoge druge na vjeronauku, na nedjeljnjim misama ili drugim prigodama liječile naše ranjene duše, koje su tražile istinu, misao i odgovor na mnoga pitanja. Ove su pjesme svojim riječima i melodijama bile mostovi preko kojih se božja riječ slijevala kao odgovor i utjeha u naše umorne duše, ranjena srca i rastrgani život, koji nas je ponekad i više zarobljavao i mučio, nego što nas je izvodio na perivoje radosti.

Ove pjesme, ujedno su izraz naše ljubavi i zavhalnosti dobrom Bogu. Molitva dobrom Ocu da svojim prstom ljubavi ispiše riječi utjehe u naše osamljene, nemirne i na trenutak očajne duše, koje često pokriva zemaljski prah ove turobne doline, a koji se pojavljuje u obliku životnih briga, nemira i lutanja i tako sakriva božju sliku u nama. Naši glasovi, praćeni glazbom, znak su i potvrda da se već godinama raseljeni Hrvati u ovom gradu okupljaju oko Isusove riječi, njome se hrane i tako odašilju poruku i sebi i drugima. - Neka mi se za nepce zalijepi jezik moj, ako tebe Gospodine ikada zaboravim.

Nadamo se da ovaj nosač zvuka neće samo ostati uspomena na jedan trenutak, osamljeni svjedok što je i kako je nekad bilo i da u budućnosti neće pjevati tužnu pjesmu, s još tužnijom porukom: bila jednom vjera, nada i ljubav jedna. U ovaj smo nosač zvuka ugradili sve svoje znanje, umijeće i sposobnosti, ali ono što mu daje najveću vrijednost i na što smo ponosni, činjenica je da smo u njega ugradili i svu svoju ljubav, poštovanje i zahvalnost prema onomu, koji je sama Ljubav, koji jedini može na ispravan način zadovoljiti i razveseliti ljudsko srce. A ljubav ima svoja neobična pravila, kao što nas libanonski književnik Kahlil Gibran poučava:

"Kad te ljubav zove, slijedi je,
Premda su joj putovi tvrdi i strmi.
A kad vas krila njena ponesu, predajte joj se,
Premda vas mač skriven u njezinim perima može raniti.
A kad vam govori, vjerujte joj,
Premda njezin glas može razdrmati vaše snove kao što sjeverac pustoši perivoj.
* * *
Jer kao što vas ljubav kruni, tako će vas i razapeti.
Jer koliko vam pomaže da rastete, tiliko vas i potkresava...
Ona vas mlati da bi vas razgolitila...
Ona vas melje dok ne pobijelite.
Ona vas mijesi dok gipki ne budete,
A onda vas stavlja na svoj sveti oganj, da postanete sveti kruh za Božji sveti pir...
Ljubav ne daje ništa osim sebe i ne uzima ništa osim sebe."

Tijekom nastajanja ovog nosača zvuka, jedna je misao bila odlučujuća i ona nas je hrabrila, kad smo bili u napasti da odustanemo. Jabuka ubrana u vlastitom vrtu, iako je malena, crvljiva i neprivlačna, ukusnija je od one lijepe, velike i crvene, kupljene na tržnici.

Na kraju se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom radu, a vama dragi slušatelji zaželjeti ugdne trenutke uz našu glazbu.

Pjesme je dozvoljeno slušati [:o)], preuzimati, pohranjivati, kopirati i prijateljima dijeliti. Nije dozvoljeno koristiti u komercijalne svrhe.

Frekvencija uzorkovanja (sampling) je 128Kbps, format mp3.

Kliknite na linkove dolje, kako biste slušali pjesme ili kliknite desnom tipkom vašeg miša, na link kako biste preuzeli pjesmu na vaše računalo radi pohranjivanja.


'Play lista' pjesama Zaustavljeni Trenutci Radosti.

Zaustavljeni Trenutci Radosti

CD
 1. Uvodna Riječ 4:46
 2. Daruj Nam Mir 3:09
 3. Stavi Me Kao Znak 3:53
 4. Majci 4:15
 5. Milost 3:57
 6. Bog Je Moj Spasitelj 3:27
 7. Samo Tvoja Ljubav 3:10
 8. Cvijeće Za Mariju 3:19
 9. Da Te Samo Dotaknem 3:12
 10. Kličimo Bogu 4:00
 11. Oči U Oči 4:20
 12. Kao Marija 5:15
 13. Bonus:

 14. Pruži Mi Ruke 3:58
 15. Želim Biti Tvoj 3:58
 16. Domovina 3:40
Gitara:
Boris Grubešić
Sudjelovali, vokali:
Janja Perić (4 i 12)
Ivana Bilić (3)
Danijela Mišura (2 i 9)
Valentina Radić (7)
Ivana Novak (5 i 11)
Marinko Grubešić (13 i 14)
Josip Grubešić (11)
Melita Carlsson (4)
Emma Baković (8)
Antonija Munčan (8)
******************************
Mirta Boban
Slavko (Cane) Čuturić
Stipo Svetinović
Aranžman i produkcija:
SINIŠA RELJIĆ SIMBA
Boris Grubešić (11)
Grafički dizajn:
Danijela Mišura - Michel Louis
Copyright:
HKM Stockholm/Stjepan Biletić

Denna CD är producerad med stöd av Birgittaföreningen, familjen Putnik, P. Lončar i Z. Ostojić

Pripremio: Marinko Orlovac, 08. ožujka 2008.

Stranica o veleč. Stjepanu Biletić


[^vrh]