Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
ćup za vodu
Ćup
Pohvala Ludosti
Erazmo Roterdamski, Pohvala Ludosti
Bukovica
Gdje je Bukovica?
Bukovački mlinovi
Bukovački mlinovi
Retuš
Ivo Barišić, Petra
Jugoslovenski dinar
100 din. 1955.
Sestre SMI
Tvoj pogled ljubavi.
Susreti u Bukovici.
Susreti u Bukovici.

R e c e p t i

SADRŽAJ
Kuhanje jaja u mikrovalnoj pećnici
Sarma
Posne kiflice
Kukuruza
Oblatne
Pravljenje maslaca
Maslac ili putar za mazanje
Bezglutenski uštipci
Vegetarijanski namaz

Postavlja se pitanje što ponuditi novo u bogatoj hrvatskoj kulinarskoj baštini, u današnje vrijeme interneta i tisuće različitih recepata raznih slastica hrvatske kuhinje? Ipak se, po mome mišljenju, našao jedan izuzetak i to iz više razloga.

Prvi ovdje ponuđeni recept odlikuje jedinstven ukus. Ovaj skromni kolačić obično ne plijeni pažnju svojim raskošnim izgledom, nego izaziva znatiželju svojom nenametljivošću, vjerojatno i izvijesnu dozu skepse, jer više izgleda kao komadić kruha, koji je pogrješkom zalutao na tanjur ukusnih kolača. Međutim, kao i u životu, tako i ovdje izgled nas često vara. Radi se o jednom veoma ukusnom kolaču koji nije ni mene kao ni mnoge druge, svojim ukusom, ostavio ravnodušnim. Uvijek se iznova, kao dijete, čudim neodoljivom ukusu posnih kiflica.

Recept su tražili mnogi koji su kušali ovu slasticu, pa ga stoga i stavljam ovdje, da si zainteresirani mogu sami preuzeti. Da stvar bude još bolja, ovaj plemeniti zalogajčić se može jesti i u dane posta. Pogledajte sastojke, pa se sami uvjerite.


Kuhanje jaja u mikrovalnoj pećnici

Vjerujem da je mnogima ovaj naslov već izmamio zlobni smješak na usne. Prije nego sam sam testirao, znao sam kakav se rezultat dobije pri pokušaju kuhanja jaja u mikrovalnoj pećnici. Svakako je najbolje učiti na tuđim pogreškama, pa sam pri prvom pokušaju nastojao izbeći ovu klasičnu zamku sa eksplodiranim jajetom.
Prvo sam smanjio radni efekat pećnice na jednu polovinu. Onda sam otvorio vrh jajeta razbijanjem ljuske i uklanjanjem dijela unutrašnje opne, pa sam ga postavio uspravno na tanjur pećnice uz pomoć keramičke čaše. Vrijeme kuhanja sam namjestio na 3 min. Pritisnem tipku START i počnem raditi nešto drugo. Nakon nekog vremena (oko 1,5 min) začuje se eksplozija iz mikrovalne, pri čemu ista prestane raditi. Žurno i zabrinuto otvorim vrata mikrovalne i gle iznenađenja, koje je bilo takvo da sam zaboravio to ovjekovječiti fotografijom. Jaje se pretvorilo u tisuću raznesenih komadića koji su se nalazili po svim unutrašnjim zidovima, stropu i dnu pećnice. Efekat raznošenja je bio, na žalost veći kod mene nego na bilo kojoj fotografiji koju sam naknadno vidio na internetu. Rekoh da sam duboko iznenađen zaboravio ovaj podvig ovjekovječiti, a poslije nisam imao ni hrabrosti ni volje ponoviti samo za svrhu fotografiranja, jer samo čišćenje traje mnogo minuta uz rizik da se mikrovalna potpuno uništi. Moja mikrovalna, na sreću, nije bila uništena nakon ove gluposti.

Netko bi se mogao zapitati, zašto komplicirati i ne kuhati jaje u vodi na klasičan stari način? Kuhanje u vodi i na plati štednjaka uzme dosta vremena naročito ujutro prigodom pripremanja doručka prije odlaska na posao. Kuhanje u mikrovalnoj troši manje energije i manje vremena (osim ako ne eksplodira).

Sada me ova tema zaintrigirala pa sam želio saznati dvije stvari.
- Prvo, zažto je jaje ipak eksplodiralo iako sam ga detaljno otvorio i polagano kuhao?
- Drugo, kako se ipak sigurno može jaje skuhati u mikrovalnoj pećnici?

PRVO:
pretraživanjem interneta našao sam dosta logično objašnjenje. Bjelančevine u jajetu se počnu koagulirati već na nižim temperaturama, znatno prije nego li tekućina (voda) u jajetu počne kuhati. Koagulacija počne stvrdnjavati bjelančevine i u potpunosti zatvori put tekućini koja počne kuhati i isparavati se naknadno. Tako nastane veliki tlak koji se nastoji osloboditi što uzrokuje eksploziju jajeta i raznese ga u djeliće u svim smjerovima. Stoga, NE pokušavajte ovo doma!!!

DRUGO:
Kliknite na sličicu dolje za otvaranje foto albuma mikrovalnog kuhala za jedno jaje. Mikrovalno kuhalo za jedno jaje. Istražujući ovu temu saznao sam da ipak postoji siguran način kuhanja jajeta sa ljuskom u mikrovalnoj, kako sam i mislio. Ukratko ću objasniti princip mikrovalnih kuhala na ovim fotografijama i albumima. Jaje se nalazi u metalnom oklopu, koji je djelimično uronjen u vodu. Donja plastična polovina služi i kao posuda za držanje vode, a jaje je smješteno u metalnoj čahuri koja se sastoji iz dva dijela. Donji dio je izbušen kako bi voda mogla doći do unutrašnjeg učahurenog dijela gdje je jaje i gornjeg polovine plastičnog dijela kuhala koji je iznutra obložen metalom sa rupom na vrhu za izlazak pare. Sada se pitamo zašto jaje ne eksplodira u ovom kuhalu? Razlog je taj što metalni oklop iako izbušen ne propušta mikro valove u unutrašnji, za mikrovalove zasjenjeni prostor gdje se nalazi jaje. Tako se jaje ne kuha uz pomoć mikro valova nego uz pomoć vrele vode u donjem, metalom neoklopljenom dijelu. Voda ključa i dolazi slobodno do jajeta kroz rupice u metalu, isparava se kroz metalni dio i slobodno izlazi na gornnjoj rupici gornje polovine metalno-plastičnog poklopca. Kako izbušeni metal ne propušta mikro-valove, može se vidjeti na primjeru perforirane metalne zaštite ugrađene u vrata mikrovalne pećnice.

Kliknite na sličicu dolje za otvaranje foto albuma mikrovalnog kuhala za četiri jajeta.
Mikrovalno kuhalo za četiri jajeta. Ovako kuham povremeno već nekoliko mjeseci jaje u kuhalu za jedno jaje ili do četiri jajeta u kuhalu za četiri jajeta, kako se vidi na priloženim fotografijama. Ni jedno jaje do sada nije eksplodiralo, ali se može desiti da jajetu ljuska pukne, što nije neuobičajeno ni kod klasičnog kuhanja. Ovome problemu sam doskočio tako da jaja nakon vađenja iz hladnjaka prvo stavim u vruću vodu iz česme da se kratko zagriju. U kuhalo nalijem također vruću vodu i kuham prema sljedećem vremenu:
- tvrdo kuhano jedno jaje u kuhalu za jedno jaje: snaga na 600W i vrijeme kuhanja 3,5 min.
- tvrdo kuhana do četiri jajeta u kuhalu za četiri jajeta: snaga na 600W, vrijeme kuhanja 6,5 min.

Ova vremena su za orjentaciju, a sve ovisi o tipu mikrovalne i vašem ukusu.
UPOZORENJE! Dok kuhalo vadite iz mikrovalne, zaštitite ruke jer se možete opeći!
Ohlađeno jaje ili jaja se isjeku žičanim rezačem za jaja i spremna su za jelo sama ili na vašem sendviču.

Moj omiljeni recept izgleda otprilike ovako:
- šnita kruha ili šnita prhkog kruha, može i šnita kruha iz tostera
- na kruh namažite margarin maslac za mazanje ili još ukusnije sir za mazanje
- namaz prekrijte listovima tvrdog sira
- na sir poredajte kolutiće izrezanog kuhanog jajeta
- jaje prekrijte ponovo slojem tvrdog sira
- i na kraju odozgo list mlade salate ili špinata.

Kliknite na sličicu dolje za otvaranje foto albuma o sendviču od jaja.
Sendič od jaja. Užitak je zagarantiran. Sada će te shvatiti zašto ovoliko eksperimentiranja.
Dobar tek!

Gdje nabaviti kuhalo jaja za mikrovalnu pećnicu? Jednostruko kuhalo sam našao u jednoj specijaliziranoj trgovini u Stockholmu. Cijena oko 6,5€. Kuhalo za četiri jajeta sam našao na Ebay. Ako traženje ne dadne nikakvog rezultata ovdje je ispis kako je oglas izgldao kad sam ga osobno poručivao. Cijena oko 3,5€ sa poštarinom iz Kine.

[^vrh]


Sarma

SASTOJCI:
- jedna glavica kiselog kupusa srednje veličine (iz domaće radinosti ili kupljena kao ova ovdje)
- 1/2 kg mljevene govedine
- 150-200 g riže
- dvije glavice crvenog luka, sitno isjeckane
- 4 češnja bijelog luka, sitno isjeckano
- 1 veća mrkva izribana
- sol, papar i Vegeta prema ukusu
- list peršuna, sitno isjeckan
- 1/2 pirea od rajčice iz tube od 150g
- 3 dl pasirane rajčice u tetrapaku
- 150-200 g riže

PRIPREMA:
Odvojiti listove od glavice i staviti ih u ledenu vodu da se otkisele neko vrijeme, ako je glavica previše kisela. Svi gore navedeni sastojci (osim listova kupusa) se zamijese skupa uz pomoć 1 dl tople vode. Uzmemo jedan list kiselog kupusa i položimo ga na dlan ruke, a žlicom grabiom smjesu koju položimo na list, a koliko je dovoljno za zamotavanje jedne sarme. Količina punjenja ovisi o veličini listova kupusa. Sada se smjesa umota u list i brižljivo zatvori sa obadvije strane. Motanje sarme je jedna vještina koja se uči s vremenom. Bitno je da se svaka sarma tako zamota i zatvori, kako se sadržaj ne bi otvorio tijekom kuhanja. Ako se sarme otvore ili raskuhaju, onda umjesto sarme dobijemo rižno-mesnu juhu, što nas dakako neće razveseliti.

Kliknite na sličicu dolje za otvaranje foto albuma o pripremanju sarme. Sarma

Zamotane sarme redamo u lonac za kuhanje. Zbog uštede energije i vremena, preporučam tzv. ekonomik lonac ili tlačni lonac. Kada se poredaju sve sarme, preko se postavi nekoliko ostalih listova kiselog kupusa. Slanina ili suho meso se dodaju po želji i osobnom ukusu. Sadržaju u loncu dodajemo hladne vode dok ga u cijelosti ne prekrijemo. Važno je kuhati na slaboj vatri kako se sarme ne bi raskuhale. Kuhanje traje do 1 h u ekonomik loncu.
Kada je kuhanje gotovo i tlak u loncu padne na sigurnu razinu za otvaranje poklopca, sarma se ponovo vraća za kuhanje na slaboj vatri i njoj se doda pasirane rajčice iz tetrapaka. Ovako se kuha nepoklopljeno još 10-ak min.

Kod posluživanja se sarme pažljivo vade na tanjur da se ne oštete ili puknu. Tekućina od kuhanja se može također servirati u tanjur po želji. Sarma i kukuruza uvijek idu skupa, stoga pogledajte na recept kukuruze dolje niže na ovoj stranici.

[^vrh]


Posne kiflice

SASTOJCI:
- 900g brašna
- 4dl piva (pilsner, tj. svijetlo)
- 6dl ulja
- 5 kavenih žlica praška za pecivo
Posne kiflice

Sve ove sastojke skupa dobro zamijesiti, te ostaviti 2 sata u hladnjaku da stoji poklopljeno.

Nakon toga, tijesto izvaditi iz hladnjaka i podijeliti u 6 do 8 tjestenih loptica.

Svaku lopticu valjkom za tijesto razvaljati u ne pretanku tjestenu masu. Tako razvaljan tjesteni krug podijeliti nožem na 8 jednakih dijelova (prvo na pola, zatim na četvrt, te na osminu).

Na svaki izrezani dio razmažite jednu žličicu pekmeza*, pa svaki dio savijte (urolajte) počevši od vanjskog polukružnog dijela prema unutrašnjem centralnom dijelu.

Sve se kiflice uredno slažu na lim za pečenje na koji je prethodno položen papir za pečenje. Pecite u pećnici na 200° C.

ZALJEV:
- 350g šećera
- 3dl vode
- 200g mljevenih orasa

Šećer i vodu prokuhati, pa zatim smanjiti temperaturu da smjesa lagano kuha. Po ukusu može se u ovu smjesu dodati malo soli i soka limuna.

Sada vruće pečene kiflice, uz pomoć hvataljke ili kuhinjskog pinceta umakajte jednu po jednu u zaljev, pa zatim uvaljajte u mljevene orase. (Važno je da i zaljev i kiflice budu vrući).

Kiflice se mogu duboko zamrznuti, pa iznenadnim gostima uz pomoć mikrovalne pećnice podgrijati i tople servirati.

Dobar tek!

* PEKMEZ je jedan veoma važan sastojak, koji mora imati određene osobine. Mora biti tvrd ili gust. Džemovi ne dolaze u obzir jer tijekom pečenja iscure iz kiflica ostavljajući ih suhe, a iscureni dio izgori na papiru za pečenje. Najbolji se svojim ukusom i svojstvima pokazao pekmez od šljiva.
SAVJET, ako je pekmez koji imate rijedak, može se u isti dodati mljevenih orasa da bi se povećala gustoća.

[^vrh]


Kukuruza

Ovo je najukusniji recept za popularnu kukuruzu koju sam do sada jeo, stoga ga i želim podijeliti sa vama. Ovako pripremljena ne podsjeća ničim na tešku i slijepljenu kukuruzu, nego je istinski užitak za čula vida, mirisa i okusa. Kukuruza i sarma su dva neodvojiva čimbenika koji jedan drugog pospješuje i oplemenjuje čineći kulinarski užitak nezaboravnim. Pa stoga krenimo:

Pečena kukuruza
SASTOJCI:
Bezglutenski
- 350g kukuruznog brašna, bez glutena
- 210g bijelog bezglutenskog brašna (npr. Schär Mix-B)
- 3 žlice šećera (1 žlice=15ml)
- 2 žlice praška za pecivo
- 1 čajna žlica soli (1 čajna žlica=5ml)
- 2 jaja
- 5 dl mlijeka
- 60g maslaca
  1. Ugrijte pećnicu na 220°C. Pripremite jednu npr. pravougaonu tepsiju podmazanu.

  2. Pomiješajete kukuruzno i bezglutensko brašno te šećer, prašak za pecivo i sol u jednoj zdjeli.
    Izmutite jaja u posudi od 1 l, pa tome dodajte mlijeko i istopljeni margarin maslac. Ovo izmješajte i dodajte smjesi kukuruznog brašna. Sve skupa dobro promiješajte dok ne postane homogeno, pa istresite u pravougaonu tepsiju.

  3. Pecite u pećnici 20 do 25 min ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju ili dok se drvena čačkalica zabodena u sredinu ne izvadi posve čista. Pečenu kukuruzu izvadite i pustite da se potpuno ohladi u tepsiji. Ohlađenu pažljivo izvadite iz tepsije uz pomoć drvenog ili plastičnog noža.

Zlatna šnjita kukuruze

Šnjita kukuruze ima lijepu zlatno-žutu boju i podsjeća svojim izgledom na potišpanju. Šnijte su dosta prhke, ali omamljujuće ukusne. Najukusnije su dok su tople. Sljedećih dana ih možete izvaditi iz hladnjaka i podgrijati u mikrovalnoj pećnici prije serviranja. Uvjerite se sami.

PRAKTIČAN SAVJET:
Kao što rekoh, šnjite ovog recepta kukuruze su dosta prhke i lako se lome i krte. Stoga sam došao na ideju (sumnjam da sam prvi u tome) da smjesu za kukuruzu izlijemo u limene kalupe za kolače, (kao što se vidi na ovim fotografijama) a koji postoje u mnogobrojnim oblicima. Ovdje se vidi kako smo mi koristili okrugle i srcaste oblike za pečenje. Time kukuruzice dobiju zanimljive forme, pa izgledaju kao kolači. Tako se znatno manje krte dok ih jedemo, a ne treba ih sjeći nožem. Zbog svog ukusa i oblika postanu nezaobilazna tema razgovora i ukras svake trpeze.

Kukuruzice 1 Kukuruzice 2

Kliknite na sliku iznad za otvaranje iste uvećane.

Narvno u gore opisanom receptu ne morate koristiti bezglutenske sastojke. Time kukuruza neće biti manje ukusna, ali će biti nejestiva za one koji imaju glutensku intoleranciju.

[^vrh]


OBLATNE

Oblatne su moj najomiljeniji kolač iz djetinjstva i uvijek izazivaju oduševljenje svojom pojavom, kako kod djece tako i kod odraslih. Imaju izazovan i blag ukus, kojemu nije lako odoljeti. Ovaj, dolje prikazani recept je jedan od najukusnijih do kojeg smo došli. Kako su, po običaju, mnogi isti tražili, stavljam ga ovdje da i drugi mogu ovu slasticu pripraviti, kušati i u njoj uživati.

Oblatne
SASTOJCI:
- jedno pakovanje oblatni
- 3 jajeta
- 1/2kg šećera (250-300g)
- 3dl mlijeka
- 3 žlice brašna
- 250g maslaca (200g)
- 3 rebra smeđe čokolade
- mljevenih orasa po želji

Vrijednosti u zagradi su one koje mi koristimo, pa prema našem ukusu, daju bolji rezultat. Time dakako, smanjujemo iznos za tijelo ne baš korisnih sastojaka.

Mlijeko, margarin maslac i čokoladu samo prokuhati.

Izmutiti: jaja, šećer i brašno drvenom žlicom. Sada ovu smjesu sipati u prethodno prokuhanu mliječnu smjesu i kuhati 10-15min na laganoj vatri uz STALNO miješanje.
Nakon kuhanja smjesu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tako ohlađenu smjesu sada mazati na listove oblatne i posipati mljevenim orasima po premazu, prema želji. Kad su svi listovi oblatne premazani i posloženi, malo ih pritisnuti (npr. drvenom daskom za rezanje ili tacnom) i pustiti da odstoje neko vrijeme. Sada možeti pristupiti rezanju oblatni na oblike prema osobnom izboru.

PRAKTIČAN SAVJET:
Ako kupite veću količinu oraha, ne držite ih dulje vrijeme na sobnoj temperaturi, jer se orahovo ulje koje je sastavni dio orasa, užesti i osjetno promijeni ukus istih. Stoga, količinu orasa koju ne namjeravate koristi isti dan, jednostavno zamrznite u zamrzivaču.

[^vrh]

Kako napraviti maslac doma?

SASTOJCI:
- 1/2 l punomasno slatko vrhnje (najbolje 40% masnoće)
- 1 čajna žlica soli
- mikser: može štapni ili obični sa metlicama.
Maslac

<= Kliknite na sliku za otvaranje foto albuma.

Još nekoliko podataka o sirovini za pravljenje maslaca: slatko vrhnje (na Hrvatskom); Schlagsahne (na Njemačkom); Whipping cream (na Engleskom). Dakle slatko vrhnje za torte.
u prikladnu posudu za miksanje istresite slatko vrhnje. Započnite miksanje sa mikserom kojeg imate. Tijekom miksanja, vrhnje prolazi kroz nekoliko faza:
- Prva faza je dobro poznata gdje se vrhnje postupno zgušnjava, baš onako kako nam treba za tortu ili šlag.
- Druga faza nastupa onda kada smo pretjerali sa miksanjem i smjesa postaje sve gušća i manje prozračna, a čini se masnija. Još nismo na cilju pa treba samo nastaviti.
- Treća i posljednja faza je dosta dramatična: najednom se odvoji tekućina iz vrhnja, a ostatak je jako gust i teži za miksanje. Sada odlijmo ovu tekućinu i pokušajmo mutiti još neko kraće vrijeme kako bi smo bili sigurni da se sve maslo odvojilo od tekućine. Odlijmo eventualnu tekućinu.

Skupimo sve napravljeno maslo na cjediljku. Sada slijedi pranje masla. Maslo se pere u posudi sa hladnom vodom (što hladnija to bolje). Maslo se gnječi sa rukama u nastojanju čišćenja od zaostale tekućine koja bi mogla doprinijeti kvarenju masla. Pranje se može obavljati i pod mlazom (uvijek) hladne vode. Ovdje ne treba pretjerivati, jer se danas maslo ionako drži u hladnjaku, a za kućne potrebe se pravi ipak mala količina. Na kraju imamo dvije komponente grudvu masla i dio odvojene tekućine koja je veoma ukusna za popiti (budite suzdržani kod laktozne intolerancije). Svakako je ne bacajte nego ostavite i umijesite u tijesto za kruh. Kušajte maslo i spoznati ćete kako nikada niste jeli ukusnije. Namazano na šnjiti kruha dobije još jednu dimenziju ukusa.
Ostaje nam još posoliti prema želji naš zlatni grumen i pospremiti ga u prikladnu plastičnu kutiju. Izaberite jednu atraktivnu, pa će smjesa dobiti još više na izgledu (izgled je veoma važan u kulinarstvu).

Prije pospremanja u hladnjak, uzmite nož za mazanje masla i kušajte na šnjiti kruha ili možda šnjiti kukuruze.
Za kompletiranje recepta, nastavite čitati i ovaj sljedeći recept:

[^vrh]

Maslac ili putar za mazanje

SASTOJCI:
- 1/4 kg maslaca (kupljenog ili osobno napravljenog uz pomoć prethodnog recepta)
- 1,5 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili ista količina hladno presanog ulja od uljane repice
- 1 dl vode
- 1 čajna žlica soli (ako maslac već nije soljen)
- mikser sa metlicama.
Maslac za mazanje

Kliknite na sliku za otvaranje foto albuma. =>

U prthodnom receptu sam obradio proces pravljenja maslaca. Tako napravljeni maslac nema nikakvih mana ako se drži na sobnoj temperaturi, ali to je svakako nepraktično. Problemi nastaju kada maslac izvadimo iz hladnjaka i konstatiramo kako ga je nemoguće namazati na šnitu kruha - maslac je kao kost tvrd. Jedino dolazi u obzir strugati i ostrugane komadiće nekako pokušati položiti na kruh. Složiti ćemo se kako je to nepraktično. Idealno bi bilo kad bi maslac bilo moguće razmazati.
Pretražujući internet mogu se vidjeti brojna rješenja. Radi se o miješanju vode i ulja u maslac. Ulje i voda daju mekoću margarinu maslacu za mazanje. Sada znamo kako maslac za mazanje u trgovini sadrži i do 30% vode u sebi. Ako to sami radite onda sa sigurnošću znate šta vaš maslac sadrži. Naravno, uvijek možete izabrati i ekološki uzgojene sirovine.

Krenimo sa postupkom:
u prikladnu posudu za miksanje stavite 250 g vašeg proizvedenog ili kupljenog maslaca, koji ste prethodno držali najmanje sat vremena na sobnoj tempeaturi. Ugrijte 1 dl vode na temperaturu koja vas neće opeći (manje od 50°C). Započnite prvo miješati maslac metlicama miksera, onda krenite postupno dodavati vodu bez prekidanja procesa miksanja. Vodu ste naravno već zasolili, samo ako maslac nije slan. Ne dodavati svu vodu odjednom jer će nastupiti samo obilno prskanje na sve strane. Dodavajte vodu postupno dok svu vodu ne utrošite. Biva očigledno kako se voda i maslac lijepo miješaju i sjedinjuju.
Miksanje nastavljamo dalje ali sada uz postupno dodavanje ulja. Miješajte uz postupno dodavanje dok se sve ulje ne utroši. Na kraju imate jednu dosta rijetku smjesu koja vas može obeshrabriti. Rijetka je otprilike kao tijesto za palačinke, ali ne brinite, to znači kako ste na pravom putu.
Kada su i posljednje kapi ulja sjedinjene, isključite mikser. Pripremite jednu do dvije plastične posude u koje ćete izlijevati ovu smjesu. Kada je sva smjesa izlivena u plastične posude, zaklopite iste i pospremite ih u hladnjak. Nakon sat vremena maslac smjesa bi trebala biti već dovoljno čvrsta. Potpuna čvrstina se dobije tek sljedeći dan. Sada imate ukusni maslac kojemu znate sve sastojke i koji se lijepo razmazuje po kruhu čak i kada je odmah izvađen iz hladnjaka.
Ovo je samo okvirni recept. Sljedeći puta sami varirajte i eksperimentirajte sa sastojcima. Ovo je zgodna prigoda za dodavanje različitih začina po osobnom ukusu radi daljeng oplemenjivanja maslaca za mazanje.
- Kako je maslac pravljen nekad na tradicionalni način, možete pročitati ovdje.

  • "Smör, kärna, bryna, baka" autor: Johan Hedberg. Kompletna knjiga u PDF formatu o maslacu, izradi, pripremi i primjeni u kulinarstvu sa brojnim receptima (nažalost knjiga je samo na švedskom jeziku).

[^vrh]

Bezglutenski uštipci

SASTOJCI:
Bezglutenski
- ulje za prženje
- 2 jajeta
- 2 žlice praška za pecivo (30 ml)
- 1/2 čajne žlice soli
- 2 dl mlijeka
- 9 žlica bezglutenskog brašna (npr. Schär Mix-B)

Bezglutenski uštipci

<= Kliknite na sliku za otvaranje foto albuma.

Ostavite jaja i mlijeko pola sata na sobnoj temperaturi da se ugriju. Jaja i mlijeko izmutiti ručno, pa onda dodati: prašak za pecivo, sol i na kraju brašno. Sve dobro izmiješati kako bi se dobila jedna gusta smjesa.
U dubokoj šerpi i vrelom dubokom ulju stavljati čajnom žlicom zahvaćenu količinu tijesta na prženje. Kada se površina ulja ispuni sa uštipcima, treba ih pržiti dok tijesto ne porumeni. Ispržene uštipke vaditi cjedilom i odlagati u zdjelu u kojoj je prethodno položen kuhinjsi papir radi upijanja viška ulja.

Uštipke možemo jesti sa svačim, a jako su ukusni uz sir i vrhnje. U sir i vrhnje se može nasjeći krastavaca na kockice, sve izmješati i onda jesti sa uštipcima.
Dobar tek želi Ljiljana Orlovac.

PS: naravno ne morate koristiti bezglutensko brašno, ako na gluten niste alergični.

[^vrh]

Vegetarijanski namaz, vegetarijanska pašteta

Vegetarijanski namaz.

Inspiracija je došla sasvim slučajno u jednom trgovačkom lancu u Hrvatskoj ovoga ljeta (2015.) Kako rekoh, sasvim slučajno ugledah minijaturnu konzervu paštete. Čudno je što nije bila na polici među paštetama i to što je bila tzv. vegetarijanska pašteta ili još bolje rečeno: vegetarijanski namaz. Ovo je odmah pobudilo moju znatiželju, jer jetrenu paštetu nisam jeo gotovo 20 godina. Nije da ne volim paštetu, ali procesom pravljenja mesne paštete sam se upoznao još tijekom služenja vojnog roka početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, jer je sa mnom vojni rok služio jedan tehnolog iz tadašnjeg PIK Kikinda. Rekao mi je tada: "Vjerojatno nikada ne bi jeo paštetu kada bi znao kako se pravi i kakvi mesni otpatci ulaze u sastav iste."

Ovo je bilo nešto sasvim drugo, sa biljnim sastojcima i pripravcima. Kupio sam nekoliko minijaturnih konzervi, koje smo u slast pojeli sljedećih nekoliko doručaka. Ovdje u Švedskoj sam tražio sličan proizvod, ali ništa takvo nisam našao. Stoga sam se dao na maleno istraživanje kako bih si sam napravio taj namaz. Malo sam eksperimentirao i napravio dvije omiljene inačice čiji recepti slijede dolje u tekstu. Ovo je postalo jedan od omiljenih namaza u obitelji. Ja ga uvijek rado jedem (ne za svaki doručak, jer nastojim da dva doručka zaredom ne budu identična).

U mojim receptima nisam koristio lako kvarljive sastojke kao gljive ili jaja. Svakako da bi ovi sastojci još više oplemenili ukus, ali bi znatno smanjile vrijeme trajanja ovog proizvoda. Ja običavam ovu smjesu podijeliti u dvije posude sa poklopcem. Jedna ide u zamrzivač i čeka vrijeme dok ova druga, koja ide u hladnjak ne bude potrošena. Netom prije pražnjenja posude iz hladnjaka, vadi se ona iz zamrzivača i premjesti se u hladnjak. Ovako osiguravamo dulju trajnost namaza i izbjegavam potrebu za čestim pravljenjem smjese. Posuda u hladnjaku može stojati bez problema do četiri tjedna bez ikakvih tragova promjene ukusa ili kvarenja. Ona u zamrzivaču može stajati mjesecima, ali bez brige, kada jednom kušate ovaj namaz na šniti toploga kruha, sve što ste pripremili, brzo će se potrošiti.

SASTOJCI:
- ca 400g smeđeg kuhanog graha u tetrapaku
- 1 buljong (temeljac) s povrćem za juhu
- 1 limun, od toga 1 - 2 žlice soka limuna
- 1/2 žlice Vegete (maksimalno)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica chia sjemenki*.
- 1 glavica modrog luka
- 4 - 5 češnja bijelog luka
- papar i sol po ukusu (Vegeta je dosta slana)

Način pripreme:

*Nemojte koristiti lomljeni lan jer se u crijevima stvara otrovna cijanovodična kiselina HCN (Hydrogen Cyanide). Puno je zdravije koristiti čija (chia) sjemenke.
Otvorite pakiranje graha, istresite ga na cjediljku i dobro operite tekućom vodom. Iscjedite limun, ako nemate limun, koristite gotovi sok limuna bez konzervansa. Još bolji je sok od limete, jer je manje kisela, isto korisna, a i ukusnija je.
Crveni luk, sitno nasjeckan popržite u tavi na maslinovom ulju. Prije nego je crveni luk gotov dodajte ispresane češnjeve bijelog luka i to sve skupa pržite u tavi dok sve ne pomekani i lijepo se isprži. Kod prženja nemojte pretjerivati.

Prženi luk, grah i sve ostale sastojke dodajte istovremeno u kuhinjski blender i onda to sve skupa dobro i temeljito miješajte dok se sve ne sjedini u jednu sitno isjeckanu kašu, baš onako po vašem ukusu kako bi ste to voljeli vidjeti namazano na šniti kruha. Ova smjesa ima određenu dozu kiselosti zbog soka limuna. Ako želite to donekle neutralizirati, dodajte jednu čajnu žlicu šećera ili još bolje žlicu meda. Kako ja ne konzumiram šećer za doručak ovaj dodatak je za mene neprihvatljiv. Ovaj namaz je prikladan kod posta jer ne sadrži životinjske masnoće.
Pripravljenu smjesu sada rasporedite u dvije posude: od kojih jedna ide u hladnjak za izravnu uporabu, a druga u zamrzivač.

SMJESA SA MASLACEM, SASTOJCI:
- svi gore navedeni sastojci
- 100 g maslaca, neslanog
- oko 1/2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Vegetarijanski i maslac namaz.

Svim gore navedenim sastojcima dodajte oko 100g maslaca (ne margarina!). Sok limuna zamijenite limetom. Način pripreme je identičan prethodnom receptu. Ovim smjesama se mogu dodavati različiti sastojci i začini: suncokretove ili bućine sjemenke, koje se prvo poprže na suhoj tavi, pa onda samelju u električnom kavenom mlinu sa propelerom. Naravno može se dodati i sitno sjeckanog peršuna zbog okusa i izgleda, ali onda nemojte očekivati trajnost do četiri tjedna u hladnjaku.
Grah dakako ne morate kupovati gotov u tetrapaku jer mu je ljuska dosta tvrda i upitno je da li je dovoljno kuhan. Ja običavam skuhati moj vlastiti grah u ekonomik loncu. Kada je grah kuhan, odlijemo vodu i ohlađen grah pakiramo u plastične vrećice za zamrzivač u zapremini svaka od oko 250 g. Zatvorene vrećice se pohranjuju u zamrzivač i služe i za druge recepte u koje ide kuhani grah kao dodatak.

[^vrh]