Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Gustav Becker
Gustav Becker amblem
Bosanski dinar
100 BiH din 1992.
Od Bukovice do Japana
Golden Tempel Kyoto
Prijemnik Slavuj:
Slavuj
Ave Maris Stella
Ave Maris Stella
Bukovica na..
Uvećana karta.
Pohvala Ludosti
Erazmo Roterdamski, Pohvala Ludosti

Junghans

SADRŽAJ:
Stolna budilica sa drvenom kutijom
Junghans zidni sat

Njemački proizvođač, koji još uspješno proizvodi razne vrste kvalitetnih satova. Firmu je osnovao 1861. Erhard Junghans i Franz Xaver u Schwarzwald regionu, u početku za proizvodnju dijelova za satove. Već 1870. godine firma proizvodi stotinjak satova na dan. 1903. godine, Junghans je bio najveći proizvođač satova na svijetu.

Stolna budilica sa drvenom kutijom

Juhghans stolni sat

Junghans stolna budilica sa drvenom kutijom na prelazu stoljeća.

3D model Juhghans

3D model Juhghans budilice, sa slike gore, koju sam nacrtao osobno. Jedan zupčanik je bio oštećen, a kako imam više ovakvih mehanizama, imao sam potrebu da ga detaljno dokumentiram za osobnu referensu. Ovdje je još nekoliko pogleda na isti model:

Juhghans pogled ozada Juhghans pogled spreda Juhghans pogled odozgo Juhghans pogled s desna Juhghans pogled s lijeva Juhghans pogled koso odozdo


Junghans zidni sat

Ovaj sat sam kupio 2003. godine na dražbi "Metropol" u Stockholmu. Još uvijek vjerno i točno kuca u dnevnom boravku. Klatno je davač takta, a pogoni se sa dvije opruge: jedna za navijanje satnog mehanizma, a druga za udaranje svaki sat i savko pola sata (broj sati je jednak broju udaraca po melodijskim šipkama). Melodija je prekrasna, ali nažalost preglasna, pa sam bio prinuđen tu funkciju zakočiti. Navijanje opruga je jedan puta u 14 dana, tj. jednom u dva tjedna. Točnost je tolika da se ne sjećam da li ga treba korigirati jednom u godinu dana.

Junghans zidni sat

Kliknite na fotografiju iznad kako bi se otvorio album Junghans zidnog sata.

Vrijeme izrade mi nije poznato, niti ga je moguće odrediti na pouzdan način. Izrađen je u tzv. Jugend stilu (1880-1914). Jugend znači na njemačkom: mladost, a vuče svoje korijene od francuskog Art Nouveau, što znači: nova umjetnost. Ovi satovi su se još izrađivali 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća.


Prikladne knjige:

  • THE JUNGHANS STORY, autor: Karl Kochmann

  • Odgovor na meni često postavljano pitanje: "Koliko vrijedi sat koji posjedujem...? " može se naći pod ovim linkom, točka br. 13.

  • Odgovor na meni često postavljano pitanje: "Gdje nabaviti rezervne dijelove za stari sat koji posjedujem? " može se naći pod ovim linkom, točka br. 15.


[^vrh]