Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Drvena brema
Brema
Od Bukovice do Japana
Japan, Kyoto
Bukovački mostovi
Most
Makro
The Blue Beauty
Suvaje 2000.
Na groblju Suvaje 2000.
1kr 1875.
1kr 1875.
Marinko Grubešić
CD Plač Anđela

Atom 3

Tko se još sjeća CB radio amatera iz Banjaluke s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća? CB znači: Citizens Band ili u prijevodu Građanski Val, gdje se uz pomoć govorne komunikacije ostvaruje veza na frekvenciji od 27MHz, tj. na 11 metarskom opsegu. U ono virijeme nitko nije mogao ni zamisliti internet. Ova vrsta komunikacije preko radio valova koju smo tada koristili me zapravo podsjeća na preteču današnjeg interneta, u tom smislu, kako smo jedni od drugih tražili pomoć i kako je tko znao tako je druge savjetovao i instruirao. Na ovaj način sam uspješno popravljao npr.moj prvi Tomos moped.

Bio sam prvi i posljednji CB radio amater iz Bukovice, a čini mi se, na žalost, da je tako i ostalo. Imao sam i položen skromni radio amaterski ispit klase: "C" i "E".

Nezaboravna su bila ta druženja i prijateljstva, pa bi se moglo mnogo ovdje o tome napisati. Sve ovisi o starim prijateljima koji se i ako se jave...

Atom 3

ATOM 3 je bio naziv projekta časopisa SAM br. 11. i 12. iz 1978. godine. Prema ovome projektu sam izradio svoj prvi CB primopredajnik, kao i nekolicina drugih CB-aša, kako smo se tada zvali.
Ako ste zainteresirani, kliknite na sličice ispod i otvoriti će se članak iz SAM-a br. 11. 1978. i SAM-a br. 12. 1978.godine.
Početkom 80-ih sam prodao ovu radio stanicu i kupio jednu moderniju sa većim brojem kanala, a zvala se "Midland". Gradio sam i IC inačicu Atoma i sa njom kratko komunicirao.

Sam br. 11/1978.
Sam br. 12/1978.

CB Marinko

"CB Marinko" je bio moj osobni i registrirani znak ili ime za raspoznavanje i komunikaciju. Svi smo imali svoja imena, kao npr.: CB Alfa, CB Džambo, CB Longi, CB Miki, CB Toni, CB Gama, te mnogi drugi. Sa "Alfom" i "Longijem" sam razgovarao prije par tjedana (17.12.2006), a sa "Mikijem" prije par godina. Još se sjećam tragično poginulih u prometnoj nesreći: CB Marijan, CB Junior i CB Alfa iz Garešnice ili Pleternice. Sjećam se još takmičenja sa Ivančice i priprema za njega, skupa CB amatera u odmaralištu "Prepuštovec" kod Zagreba itd.

Kao i svaki radio amater imali smo i svoje QSL kartice. U početku smo tiskali QSL kartice sa zajedničkim predloškom, a koje su se jedino razlikovale po imenima korisnika. Tako je na mojoj stajalo "Marinko". U svezi ratnih (ne)prilika u Bosni i Hercegovini, ostao sam kako bez moje osobne QSL kartice, tako i bez svih skupljenih, tj. potvrđenih QSL kartica iz mnogih zemalja svijeta.

QSL kartica CB Marinko

Zahvaljujući Rudiju Pavloviću, dobio sam ovu QSL karticu. Poleđina iste ovdje. CB klub je osnovan, kako stoji na kartici: 12.12.1980. u Banja Luci.

QSL kartica je došla u prave ruke, pa tekst, koji slijedi nije više aktualan. Možda netko od starih prijatelja pročita ovaj članak i bude dovoljno ljubazan pa mi se javi ili pošalje svoju QSL-ku iz tog vremena. Obradovao bi me i fil skenirane kartice.

30. ožujka 2007. Marinko Orlovac


Moja originalnaQSL kartica

I evo napokon izgleda moje originalne QSL kartice, koju sam našao kod Ive Ljevar, Ante u Okučanima 2011. godine.

Za čitanje knjiga ili otvaranje karata, te drugih dokumenata, trebate imati beaplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.