Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
QR code
Site QR code
Retuširanje
Jasmina, plakat
Bukovačke kuće
Bukovačke kuće
Kukuruza
kukuruza
Atom 3
Atom 3
Vuci
M. Cihlar Nehajev

Stare papirne novčaniceOva priča vam je već dobro poznata. Poštanske marke ili novac, salvete ili sličice nogometaša. Nekada sam to sve skupljao u djetinjstvu, osim salveta - valjda su to radile više curice. Nakon par godina predanog skupljanja, čovjek bi izgubio interes za te stvari, a pojavio bi se interes za neke druge.

Prošlo je već tridesetak godina od zadnjeg skupljana novčanica. U posjeti Hrvatskoj, slučajno vidim lijepo aranžiranu skupinu papirnog novca pod staklom stolića u dnevnom boravku. Eto tako je to počelo. Prve novčanice samo skeniram, medjutim brzo uvidim kako se interes živo probudio i želio sam vidjeti kako su izgledale i druge novčanice koje sam nekada u svakodnevnim potrebama rabio ili u plaći zarađivao.
Zanimao me također i izgled novaca iz vremena naših predaka.

Dakle područje zainteresiranosti sam već definirao: isključivo papirni novac sa područja gdje sam se rodio i gdje su moji pretci živjeli.
Kako danas živim u Švedskoj, skupio sam i zbirku starog švedskog papirnog novca.

U današnje vrijeme interneta, koristio sam isključivo internet dražbe, za nabavku željenih objekata kao e-bay i Tradera. Kupovao sam diljem svijeta, onako kako bi ih našao i na dotičnoj dražbi pobjeđivao. Ovdje su samo skenirane papirne novčanice koje sam do sada uspio skupiti, tj. sve ih imam u mojim albumima. Nisam koristio slike starog novca kojeg ne posjedujem.Moji albumi starog novca

2 kune Hrvatska kuna
10.000 Hr din Hrvatski dinar
100 YU din Jugoslovenski dinar
10 AU kruna Austro-Ugarska kruna
10 bosanskih din Bosanski dinar
5 SEK Švedska kruna

Dodatne informacije: "Banknotes of the States of the Former Jugoslavia 1767-2002.", autor: Borna Barać. ISBN: 9536388057.

Odgovor na meni često postavljano pitanje: "Koliko vrijedi novčanica od...? " može se naći pod ovim linkom.


Prikladne stranice