Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]

SATOVI...QR code
Site QR code
Gustav Becker
Gustav Becker amblem
Junghans
Junghans amblem
Bukovački mlinovi
Bukovački mlinovi
Skup obitelji
Skupna Ivanovac
fra Jurica Šalić
fra Jurica Šalić
Om Ur
'Om Ur och hur man reparerar dem'

Satovi

Sve je počelo tako što sam dobio jedan zidni mehanički stari sat sa klatnom na poklon. Sat je prvo lijepo radio par godina i onda imao tendenciju da ponekada stane, iz meni nepoznatog razloga. Zaustavljanje se sve učestalije dešavalo. Zainteresiran i fasciniran ljepotom ovih starih uređaja pokušam naći informaciju kako ga popraviti. To je bila moja pograška, iako jedna draga i zanimljiva. Skupljanje i restauriranje starih mehaničkih satova me dobro obuzelo, tako da sam nastavio sa kupovinom potrebnog alata i pribora za opravku. Usput sam učio uz pomoć interneta i na dražbama kupovao stare knjige o urarstvu, koje su se prestale već davno tiskati.

Danas imam jednu skromnu biblioteku knjiga o starim zidnim i stolnim satovima, sve pomno pročitane. Neke i dva puta. Tu je i određena količina prikladnog alata i uređaja, kao npr. Sherline strug i glodalica, sa dosta pripadajućeg alata...

Količina prikupljenih informacija sa interneta je višestruko veća. Ovdje ću podijeliti neke linkove sa zainteresiranima. Tu ima svašta, od izrade satova sa drvenim mehanizmom do pravih stolnih ljepotica izrađenih od mesinga i čelika. Informacije i različiti savjeti su uvijek dobro došli, naročito kada su besplatni, pa ću ih ovdje u linkovima pomenuti.

Acrobat Reader Za čitanje knjiga ili otvaranje karata, te drugih dokumenata, trebate imati beaplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.

Gotovo svi tekstovi dolje su na engleskom.

Projekt satova s drvenim mehanizmom:

 • Prekrasni drveni satovi sa kompletnim planovima izrade i uputstvima. Ovdje je predstavljeno više različitih modela.
  Crtež sata 1 "Clock 1"
  Crtež sata 2 "Clock 2"
  Crtež sata 4 "Clock 4"
  Crtež sata 5 "Clock 5"
 • John Wilding nazalost njegovi projekti nisu besplatni, ali se pokazalo da je svaka njegova kupljena knjiga je zlata vrijedna. Svaka knjiga jedna prava enciklopedija znanja i vještina. John običava koristiti jednostavnije alate pri izradi svojih satova.
 • Gary's Clocks 2003 mogu se praviti od drveta ili metala. Detaljni 2D i 3D crteži.

Projekt izrade metalnih satova

 • A crown wheel skeleton clock by John B. Shadle. Skelet stolni sat. Kompletna dokumentacija za izradu.
 • The SIN Clock, autor: Ralph Brendlers. Također kompletna dokumentacija sa detaljnim naputkom za izradu skeletnog sata. (Pohranjena pdf stranica iz 2002. god.).
 • Zanimljiv i detaljan projekt izrade mehanizma sata na Taig strugu. Na istoj stranici i drugi interesantni projekti.

Princip rada satnog mehanizma

Urarski alati i tehnika korištenja

 • Burnishing, by David J. LaBounty, CMC FBHI (Brušenje i poliranje osovina) najdetaljniji naputak za brušenje i poliranje osovina zupčanika satnog mehanizma
 • Making Flycutters by John B. Shadle. Detaljni naputak za izradu jednostavnog rezača zupčanika. Genijalna ideja.

Prikladni linkovi:


 • Odgovor na meni često postavljano pitanje: "Koliko vrijedi sat koji posjedujem...? " može se naći pod ovim linkom, točka br. 13.

 • Odgovor na meni često postavljano pitanje: "Gdje nabaviti rezervne dijelove za stari sat koji posjedujem? " može se naći pod ovim linkom, točka br. 15.