Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Skup obitelji
Skupna Ivanovac
Hod u vjeri
Hod u vjeri
Suvaje 2000.
Na groblju Suvaje 2000.
Kukuruza
kukuruza
Bukovački mostovi
Most
Prijemnik Slavuj
Slavuj
Bukovačke kuće
Bukovačke kuće

dr. Anto Orlovac

SADRŽAJ
Knjiga: Slike Izgubljenog Zavičaja
Knjiga: Oko fra Vidova Bunara
dr. Anto Orlovac

Anto Orlovac, rođen je 30. siječnja 1947. u Bukovici. Sin je Ive Orlovca i Marije rođ. Vidović. Predzadnje je dijete u obitelji sa sedmero djece. Danas ih je živih petero: četiri brata i jedna sestra. Majka Marija rođena je 15. veljače 1908., a umrla 28. ožujka 1968. u Ivanovcu kod Osijeka. Otac mu je Ivo rođen 2. prosinca 1912., a sin je Jose Orlovca i Stažije rođ. Lipovac. Umro je 17. studenoga 1997. u Ivanovcu kod Osijeka. Djed Joso Orlovac rođen je 20. listopada 1887., a sin je Ilije Orlovca i Marije rođ. Matošević. Poginuo je u Prvom svjetskom ratu 27. rujna 1916. u Proseccu kod Trsta. Pradjed Ilija Orlovac rođen je 2. siječnja 1867., a sin je Ivana Orlovca i Mande rođ. Lopar. Umro je 4. travnja 1953. u Bukovici. Šukundjed Ivan Orlovac rođen je 30. kolovoza 1829., a sin je Nikole i Marte rod. Marić. Njegov otac Nikola Orlovac rođen je 1782., a sin je Jakova Orlovca (?) i Marije rođ. Jurić (?).
Tu ne prestaje loza Orlovaca, tu prestaju knjige i pisani podatci, a ta je loza sigurno još puno starija u Bukovici. To je bilo naše prvo gnijezdo. Odatle su se neki - o čemu postoje pisani tragovi - u 19. stoljeću raselili u Jablan i Trn, poslije i u Banju Luku, a drugi još ranije, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće u Ljubiju točnije Džigalušu, pa odatle u Bosansku Gradišku i okolicu. Danas ih ima posvuda, ali u Bukovici nijednoga.

Tekst iz knjige: "Slike izgubljenog zavičaja"

Slike izgubljenoga zaviČaja

Želio bih vam skrenuti pozornost na ovu knjigu koja je izašla iz tiska u proljeće 2008. godine, a sada je kompletna pripremljena ovdje i ponuđena Vam na čitanje i pohranjivanje. To je pisani spomenik našem rodnom kraju, nastanku i stradanju naše mlade župe, sv. Josipa u Trnu. Ovo djelo opisuje tri sela koja ulaze u sastav ove župe: Bukovica, Jablan i Trn. Knjiga je rezulatat predanog i temeljitog rada autora, rođenog bukovčanina dr. Ante Orlovac, a između ostalog je i veoma bogato ilustrirana fotografijama u boji. Nema mnogo sela koja se mogu ponositi svojom vlastitom pisanom monografijom, kao Bukovica, Jablan i Trn.
Velikodušnošću i ljubaznošću autora ove knjige, dr. Ante Orlovac i današnjeg nosioca autorskih prava, trnskoga župnika fra Bone Tomića te uz njihovo dopuštenje objavljujem ovu knjigu u cijelosti ovdje za čitanje ('html' format) i pohranjivanje ('pdf' format).
Bitno je napomenuti kako je autor poklonio ovaj rad svome rodnome zavičaju i njegovoj mladoj stradaloj župi.

Nadopune

Važno je napomenuti kako su ovome ovdje izdanju dodane nadopune koje je autor pripremio na osnovu dosadašnjih istraživanja i prikupljenih ispravki te nadopuna spisku žrtava koje ste Vi čitatelji do sada poslali (25.09.2013. godine).
Nadopune su već dodane 'pdf' (Portable Document Format) izdanju ove knjige, kao jedna stranica koja je umetnuta neposredno nakon omotnice knjige. Vama koji ste već kupili ovu knjigu preporučam da si ispišete ovu stranicu i jednostavno sami umetnete u postojeću knjigu. 'Html' izdanju ove knjige su već unesene pomenute ispravke i nadopune.

Autor ovom prigodom ljubazno zamoljava sve čitatelje da obrate posebnu pozornost na spisak žrtava (str. 177-188.) ili dolje niže u tekstu te da sve ispravke i nadopune pošalju meni (Marinku Orlovac) preko linka "Kontakt" na ovoj stranici. Svi podatci će biti brižljivo proslijeđeni autoru ove knjige. Složiti ćemo se kako je točnost podataka svima nama u zajedničkom interesu.

Slike izgubljenoga zavičaja

PDF verzija knjige za preuzimanje, čitanje, pohranjivanje i ispisivanje u "pdf" formatu. Veličina < 9 MB. Originalno skenirana knjiga, OCR (Optical Character recognition) prepoznata sa mogućnošću izravnog pretraživanja teksta knjige ("CTRL F"). Za čitanje knjige trebate imati besplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.

Slike Izgubljenog Zavicaja, html.

HTML verzija knjige za izravno čitanje na tzv. "online". Podijeljena u pet poglavlja, sukladno originalu, radi bržeg učitavanja.
Bilješke koje pripadaju određenom poglavlju su ovdje također na kraju svakog poglavlja. Ovdje sam iskoristio prednost internet tehnologije i bilješke u tekstu povezao sa odgovarajućim brojem bilješke na kraju poglavlja, a isto tako postoji i link za vraćanje natrag na mjesto u tekstu.


Oko fra Vidova Bunara

Mala monografija župe Svetoga Vida u Barlovcima. uz 125. obljetnicu osnutka (1879-2004)

Knjiga:

Posebno se radujem mogućnosti stavljanja ove knijige na internet, zato što dolazi iz pera našega rođaka Ante Orlovac i što dobrim dijelom dotiče našu rodnu Bukovicu, na zanimljiv i originalan način. Anti se od srca zahvaljujem, a vama evo njegovog djela, nakon mog brižljivog skeniranja i OCR (Optical Character Recognition) tumačenja skeniranog materijala.

U ovo internet izdanje su uključene ispravke i korekcije tiskanom izdanju, koje mi je poslao autor.
Autor ovom prigodom ljubazno zamoljava sve čitatelje da obrate posebnu pozornost na spisak žrtava (str. 109-139) te da sve ispravke i nadopune pošalju meni (Marinku Orlovac) preko linka "Kontakt" na ovoj stranici, a ja ću to sve proslijediti dr. Anti Orlovac. Točnost podataka je svima nama u zajedničkom interesu.

Izravan link spisaku žrtava župe Barlovci, klikanjem ovdje

Oko Fra Vidova Bunara

PDF verzija knjige za preuzimanje, čitanje, pohranjivanje i ispisivanje u "pdf" formatu. Veličina 9,5MB. Originalno skenirana knjiga, OCR (Optical Character recognition) prepoznata sa mogućnošću izravnog pretraživanja teksta knjige ("CTRL F"). Za čitanje knjige trebate imati besplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.

Oko fra Vidova Bunara, html.

HTML verzija knjige za izravno čitanje na tzv. "online". Podijeljena u dva poglavlja, sukladno originalu, radi bržeg učitavanja. Za ispisivanje izaberite "PDF" varijantu.


Knjige je dozvoljeno: čitati :o), kopirati, ispisivati te dijeliti prijateljima.
NIJE DOZVOLJENO KORISTITI U KOMERCIJALNE SVRHE!


Prikladne stranice:


[^vrh]