Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Stap
Stap
Hodočašće, Vadstena
Sveta Birgitta
Prijemnik Slavuj
Slavuj
Od Bukovice do Japana
Golden Tempel Kyoto
Junghans
Junghans stoni.
Stare školske
Bukovica IV razred
Eugen Kumičić
Urota Zrinsko Frankopanska.
Susreti u Bukovici
Mir i dobro u Bukovici Emisija "Mir i dobro" HRT-a u Bukovici.
Slike izgubljenoga..
Slike izgubljenoga zavičaja
SADRŽAJ
Šibenska katedrala sv. Jakova
Šibenik
Tvrđava sv. Mihovila
Mediteranski vrt sv. Lovre
Vodice
Okit
Slapovi Krke Skradinski Buk
Izvor Krke i slap Krčić

Šibenska katedrala sv. Jakova

Šibenik je grad na hrvatskoj obali Jadranskog mora. To je vjerojatno i jedini grad na našoj obali koji su izvorno utemeljili Hrvati. Spominje se uz ime kralja Petra Krešimira IV, godine 1066. Tako je Šibenik najmlađi od dalmatinskih gradova.

Katedrala sv. Jakova, Šibenik

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku.

Prvi put sam ga posjetio u sklopu školske ekskurzije godine 1977., kao jednu od etapa toga krasnog i nezaboravnog putovanja, dolazeći sa Plitvičkih jezera. Cilj kratkog posjeta tada, a i sada je Šibenska ljepotica - katedrala sv. Jakova, remek djelo graditeljstva i umjetiničkog stvaralaštva. Kao takva upisana je u registar svjetske umjetiničke baštine UNESCO-a.

Detalj sa katedrala.

Vreloga ljeta, godine 2007. u predahu između dva putovanja autobusom i vremenu zadržavanja od 30 min., postavim si pitanje: "kako pametno utrošiti ovih pola sata?". Šibenska katedrala je bila cijelo vrijeme u mojim mislima, ali vrijeme je prekratko. Razmišljam, 5 min žurnog hoda do katedrale i isto toliko natrag, dakle, ostane mi samo 20 min. Padne mi spasonosna zamisao: za to vrijeme mogu pokušati fotografirati čuvene kamene renesansne glave, koje čine jedinstven portretni vijenac u prirodnoj veličini, a opasuje apsidu prvostolnice. Svaka glava je unikatni portret iz XV stoljeća.

Katedrala je remek djelo graditeljstva i umjetnosti, nastala prvenstveno kao rezultat rada i zamisli velikoga majstora i Juraja Matejeva Dalmatinca.

Klikanjem na fotografije dolje, otvoriti će se album u novom prozoru.

Katedrala sv. Jakova, I dio. Katedrala sv. Jakova Šibenik, I dio. Katedrala sv. Jakova, I dio., II dio. Katedrala sv. Jakova Šibenik, II dio.

24. veljače 2008. godine, Marinko Orlovac.


Za gledanje albuma trebate imati instaliran Adobe Flash Player, inačica 7 ili veća. Kontrola vaše inačice Flash Palyera klikanjem na ovaj link.

Priča se nastavlja ljeta ove godine, 2008. Dan oblačan i ne baš ugodna za kupanje. Od Vodica do Šibenika je oko 15min vožnje autobusom. Vrijeme je idealno za šetanje i razgledanje grada Šibenika i njegove katedrale. Tekstovi, fotografije i albumi su rezultat moga višesatnog lutanja Šibenikom, naoružan foto aparatom i s puno volje.

Šibenska katedrala izvana

Klikanjem na sliku iznad, otvoriti će se album šibenska katedrala izvana. Album predstavlja fotografije pogleda na Katedralu izvana i njene okoline. Tu je i spomenik velikom majstoru Juraju Matejevu Dalmatincu.

Šibenska katedrala iznutra

Klikanjem na fotografiju iznad, otvoriti će se album sa fotografijama šibenske katedrale iznutra. Fotografirao sam bez uporabe bljeskalice, držeći foto aparat iz ruke, često naslonjen na neki zid ili stub.

Krstionica katedrale

Kliknite na fotografiju iznad, za otvaranje albuma sa fotografijama krstionice šibenske katedrale. Fotografirao sam i ovdje bez uporabe bljeskalice, držeći foto aparat iz ruke.

Bakrorezi na vratima

Bakrorezi sa biblijskim motivima, koji krase ulazna vrata katedrale. Klikanjem na sliku iznad otvoriti će se foto album u novom prozoru.

Šibenik

Šibenik i šibenska županija je jedana od najljepših u Hrvatskoj po svojim prirodnim bogatstvima i ljepotama.

Panorama sa Šibenika

Klikanjem na fotografiju iznad, otvoriti će se panorama pogleda sa Šibenske tvrđave sv. Mihovila. Panorama ima raspon od gotovo šibenskog kanala, pogled na otok Zlarin, pogled na dijelove Vodica i Tribunja, brdo Okit, šibenski most na Krki, te mjesto Zaton. Veličina panorame je 16061x1714dpi [3,3MB]. Pričekajte strpljivo dok se cijela fotografija ne učita u vaš web čitač. Ne zaboravite kliknuti na učitanu fotografiju panorame ako vam se ona ne pokaže uvećana (vidi se po tome što pokazivač vašeg miša ima obik znaka "+"). Panorama je sastavljena od 7 horizontalno orijentiranih pojedinačnih fotografija koje sam spojio skupa u jednu panorama fotografiju.

Šibenik je grad na hrvatskoj obali Jadranskog mora. To je vjerojatno i jedini grad na našoj obali koji su izvorno utemeljili Hrvati. Spominje se uz ime kralja Petra Krešimira IV, godine 1066. Tako je Šibenik najmlađi od dalmatinskih gradova.

Stari grad Šibenik

Bakrorezi sa biblijskim motivima, koji krase ulazna vrata katedrale. Klikanjem na sliku iznad otvoriti će se foto album u novom prozoru.

[^vrh]

Tvrđava sv. Mihovila

Nalazi se neposredno iznad stare jezgre grada Šibenika. Fortifikacijski objekti se protežu sve do obale. Služila je za obranu grada od Turaka. Restauracijski radovi su u tijeku

Panorama Šibenika

Klikanjem na fotografiju iznad, otvoriti će se panorama pogleda na grad Šibenik sa Šibenske tvrđave sv. Mihovila. Veličina panorame je 9088x2705dpi [2,7MB]. Pričekajte strpljivo dok se cijela fotografija ne učita u vaš web čitač. Ne zaboravite kliknuti na učitanu fotografiju panorame ako vam se ona ne pokaže uvećana (vidi se po tome što pokazivač vašeg miša ima obik znaka "+"). Panorama je sastavljena od 6 vertikalno orijentiranih pojedinačnih fotografija koje sam spojio skupa u jednu panorama fotografiju.

Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Kliknite na fotografiju iznad, za otvaranje albuma Okit.

[^vrh]

Mediteranski vrt sv. Lovre

Lutajući uskim ulicama stare šibenske gradske jezgre, naiđem na ovaj zanimljivi kutak, pun raznolikog meditaranskog bilja. Mjesto je idealno za odmor i okrjepu tijela i duha. Ulaz je simboličan ili besplatan, ako se što kupi za popiti. Okrijepim se jednim karlovačkim, pa onda iz perspektive pivske čaše (što se može vidjeti u foto albumu dolje) vrijedno fotografiram cijeli vrt. Sve biljke i rasljinje su pomno obilježeni sa latinskim i hrvatskim nazivom. Tako je ova neočekivana posjeta ovoj prelijepoj oazi postala za mene mala enciklopedija mediteranskog bilja, za podsjećanje i pamćenje. Razgledajući raznolike biljke i začine, možda i sami nađete nešto za sebe.

Vrt sv. Lovre, I dio

Mediteranski vrt sv. Lovre.

Kliknite na fotografiju iznad, za otvaranje prvog albuma sa fotografijama reznolikog meditranskog bilja iz vrta Sv. Lovre.

Vrt sv. Lovre, II dio

Mediteranski vrt sv. Lovre.

Kliknite na fotografiju iznad, za otvaranje drugog albuma sa fotografijama reznolikog meditranskog bilja iz vrta Sv. Lovre.

Neke od biljaka u mediteranskom vrtu Sv. Lovre, abecednim redom:
NAZIV BILJKE [Latinski naziv]

[^vrh]

Vodice

Najiscrpnije informacije o Vodicama možete naći na stranici turističke zajednice grada Vodica.

Panorama Vodica

Klikanjem na fotografiju iznad, otvoriti će se panorama pogleda na turističko mjesto Vodice u šibenskoj županiji. Fotografija je "jako" velika i izuzetno detaljna. Proteže se od prostora mora ispred hotela Punta, pa preko cijelog dijela Vodica, ACI marine do obale ispod hotela Imperial. Veličina panorame je 17766x2782dpi [5,1MB]. Pričekajte strpljivo dok se cijela fotografija ne učita u vaš web čitač. Ne zaboravite kliknuti na učitanu fotografiju panorame ako vam se ona ne pokaže uvećana (vidi se po tome što pokazivač vašeg miša ima obik znaka "+"). Panorama je sastavljena od 12 vertikalno orijentiranih pojedinačnih fotografija koje sam spojio skupa u jednu panorama fotografiju.

Vodice

Ako kliknete na fotografiju iznad možete pogledati fotografija ovoga našeg, u istinu prekrasnog, ljetovališta. Ako su plaže prezne, nisu to zbog slabe posjećenosti, nego zato što je to rano ujutro nakon dana punog bure. Plaže su inače prenapučene, pa je dosta teško naći svoje mjesto pod suncem.

Okit

Okit

Kliknite na fotografiju iznad, za otvaranje albuma Okit.

Svetište Gospe Karmelske, smješteno na vrhu brda Okit, 4 do 5 km od Vodica. Prošetao sam uvečer od Vodica do Okita, usput fotografirajući. Od prvih stepenica do vrha sam izbrojao točno 231 stepenicu. Kad sam već bio na cilju, bilo je tako mračno da je eksponiranje crkve uzelo 20s s foto aparatom postavljenim na torbicu istog, a okidanje sam napravio uz pomoć daljinskog upravljača.

Slapovi Krke, Skradinski Buk

Rijeka Krka, naša krška ljepotica, koja izvire kod Knina, a ulijeva se u Jadransko more kod Šibenika...

Skradinski Buk 1

Kliknite na fotografiju iznad, otvara se prvi album sa fotografijama sa Slapova Krke kod Skradinskog Buka.

Skradinski Buk 2

Kliknite na fotografiju iznad, otvara se drugi album sa fotografijama sa Slapova Krke kod Skradinskog Buka.

[^vrh]

Izvor Krke i slap KrČiĆ

Rijeka Krka izvire kod Knina, protječe kroz Knin i na svome putu do Jadranskog mora čini niz prekrasnih slapova nastalih formiranjem sedre iz krečnjakom bogate vode. Izvor rijeke Krke nalazi se u špilji ispod sedrene barijere. Duljina rijeke Krke od izvora do ušća kod Šibenika je 72,5km.

Kliknite na fotografiju dolje da bi se otovrio foto album fotografija sa izvora rijeke Krke kao i pogled na suhi slap Krčić.

Izvor Krke.

Cijela rijeka Krka, pa tako i njen izvor su jedan poseban prirodni fenomen. Izvor je naročito jedinstven po tome što se u njega ulijeva druga rječica Krčić, preko svoga slapa po imenu Topoljski buk. Ovaj prirodni fenomen je jedini poznati slučaj u svijetu gdje se jedna rijeka ulijeva u izvor druge rijeke preko svoga slapa. Slap Krčić, je suh tijekom ljeta, tj. sušnog perioda. Intenzitet vode na slapu, dok je ima, uvijek varira u svome intenzitetu.

19. rujna 2008. godine, Marinko Orlovac.


Prikladne knjige:

"DALMACIJA povijest, kultura, umjetinička baština" u izdanju Foruma. Knjigu napisao i uredio: Antun Travirka.
ISBN: 9531797129.

[^vrh]