Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]

FOTO


Bukovačke kuće
Bukovačke kuće
Gustav Becker
Moj Gustav Becker
Putopis
Golden Tempel Kyoto
Susreti u Bukovici
Mir i dobro u Bukovici Emisija "Mir i dobro" HRT-a u Bukovici.
"Sjeveroz. od B.Luke"
Sjeverozapadno od Banjaluke
Hrvatska banica
50 banica 1942.
Karbidna lampa
Karabitna lampa

Retuširanje fotografija

Uživajaući u fotografiranju i radosti otkrivanja starih fotografija, teško je odoljeti iskušenju a ne pokušati korigirati, poboljšati, ispraviti grešku, kako na starim i oštećenim fotografijama tako i na novim izašlim iz mog digitalnog foto aparata u tzv. sirovom (Raw) formatu . Retuširati fotografije danas je prava igra i čisto zadovoljstvo zahvaljujući izvrsnim programima za obradu slika.

Gotovo sve stare fotografije na ovim stranicama su manje ili više retuširane. Pokazujem neke primjerke i zahtjevnije pokušaje ovdje dolje.


Moj dida Toma Orlovac, Ilije

Dida Toma kopirana

Originalna fotografija je nepovratno izgubljena zaslugama ratne nesreće u Bosni i Hercegovini. Negdje 80-ih godina sam se igrao originalom kopirajući ga na lošem kopirnom aparatu. Na žalost ili na sreću, jedino je ta jadna kopija preživjela do danas. Original je bio oko 3,5x4,5cm, pa tako i ova kopija. Na kraju sam dodao malo boje, kako bih pokušao vratiti malo života ovoj fotografiji.

Dida Toma crno-bijela Dida Toma u boji

Vremenom sam uspio doći do ove fotografije koja je u nešto boljem stanju, pa sam se i sa njom malo "poigrao". Zapravo sam bio ja taj koji je napravio ovu fotografiju preslikavajući original 80-ih godina. I ova je bila izgubljena, ali sam je ponovo otkrio kod mojih rođaka kojim sam je u to vrijeme poklonio. Tko bi bio sretniji od mene zbog toga.


Ivo Barišić, Petra, original

Ivo Barišić crno-bijela Ivo Barišić u boji

Moj pokojni punac Ivo Barišić na ovoj relativno velikoj fotografiji iz mladih dana. Stanje originala je očigledno, pa se trebalo dati na posao. Nakon završenog retuširanja dodao sam malo "sepia" ugođaja i evo rezultata.


Moja kćerka Jasmina:

mala Jasmina Jasmina plakat

Prema švedskim običajima, a prigodom završetka srednje škole i mature, izrađuje se ovakav plakat. Original je 9x12cm, a plakat sam poslao putem interneta u fotolaboratoriju na izradu na pravom foto papiru "mokrim" postupkom, dimenzija 40x50cm.


Obitelj Majdandžić:

Još jedan primjer ekstremnog zahtjeva za retuširanje gdje je trebalo nadomjestiti dijelove fotografije koji su nedostajali.

Obitelj Majdandžić

Najizazovniji detalj je nadomještanje dijela lica koji nedostaje. Mnogo je faktora koji govore u korist neuspjeha, jer dijelovi lica su karakterna osobina svake osobe. Još teže je pokušati rekonstruirati lice osobe koju ne poznajete ili je nikada niste ranije vidjeli. Čak nisam imao ni pomoćnu fotografiju koja bi mi bila vodilja. Ipak, naručitelj moj imenjak, bio je veoma zadovoljan rezultatom. (Možda i zato jer poklonjenom konju se nikad ne gleda u zube).

Obitelj Majdandžić

Tako je jedna mala džepna, oštećena obiteljska fotografija iznenada dobila novi život u digitalnom obliku i veličini 10x15cm na papiru.

Moja kćerka Marija:

Nisam mogao odoljeti. Poza na originalnoj fotografiji me neodoljivo podsjećla na čuveno djelo Leonarda da Vincija, pa sam se malo poigrao. Osobno me iznenadio rezultat: meni je moja puno ljepša (Usta moja pohvalite me!). Šta mogu, znam da sam pristran, pa molim da mi se uzme kao olakotna okolnost... Marija Mona Liza, tj. Marija Orlovac Klikninte na fotografiju iznad za potpuni rezultat, u kojem animacijom pokazujem kako je ona nastala.


Prikladne stranice:

[^vrh]