Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
QR code
Site QR code
Varćak
Varćak.
Stare školske
Bukovica IV razred
Bukovačani..
Obitelj Filipa Matošević.
Oblatne
Oblatne
Hrvatski dinar
10.000 HR din.
Kantar
Kantar
Mladi Gospodin
Mladi Gospodin.
Bukovačke kuće
Bukovačke kuće

Genealogija (rodoslov) obitelji Orlovac

Zapis iz 1743.

Redak iz izvješća popisa katoličkih obitelji Bosne i Hercegovine iz 1743. godine, gdje stoji: "17. Thoma Orlovaz - 8 p. 2" (pod rednim brojem 17. Toma Orlovac - 8 odraslih i 2 djece)*.

Genealogiju obitelji Orlovac sam započeo prikupljati krajem pročlog milenija. Već početkom godine 2000. sam imao lijepo oblikovano obiteljsko stablo. Razlog prikupljanja je obična ljudska zaboravnost koja me je bila počela sve više iritirati. Sve teže sam nalazio odgovore sebi i drugima u svezi mojih predaka. Problem je postajao sve ozbiljniji kada nisam mogao dati točan odgovor na neka pitanja mojoj, sve znatiželjnijoj djeci. Posebno ekstreman primjer sam imao, kada se nisam mogao sjetiti neke osobe, iako sam to ranije znao. Tako bih ustajao, hodao i lijegao sa tom mišlju, sve dok se iznenada ne bi našao odgovor sam od sebe. Mnogih osoba se nisam ni mogao sjetiti jer me ova tema ranije nije zanimala, a za mnoge osobe nikada nisam ni čuo.

Tako odlučih da moram nešto poduzeti. Počeo sam bilježiti ono što sam znao, zatim zvanje iz Švedske telefonom po Hrvatskoj, te intervjuiranje i bilježenje. Tijekom godišnjih odmora sam obilazio starije rođake ili starije žitelje Bukovice, ponovo intervjuirao, bilježio, snimao u diktafon.

Family Tree MakerVeć u početku sam shavtio da mi treba nekakav program za vođenje genaloške baze podataka. Izabrao sam, nakon kraćeg testiranja program: " Family Tree Maker". Nažalost nije imao podršku za istočnoeuropske znakove, ali je imao nekih drugih bitnih prednosti. Mormonska crkva iz Salt Lake Cityja pomno čuva i aktivno prikuplja sve geneaolške podatke iz cijelog svijeta. Poznati su u neumornom prenošenju crkvenih matica velikog broja zemalja na mikrofilm. Prenosili su crkvene matice na film i u Hrvatskoj.

Na moju veliku radost i sreću, rođak i svećenik dr. Anto Orlovac je zaianteresiran za istu temu. On mi je bio neizmjerna pomoć u kompletiranju genealogije obitelji Orlovac.

Veliko hvala msgr dr. Anti Orlovac na nesebičnoj pomoći u prikupljanju i slanju većine podataka iz crkvenih matica.

* - Iz knjige: "Prilozi za DEMOGRAFSKU I ONOMASTIčKU GRAĐU BOSNE I HERCEGOVINE", autor: Luka Đaković, godina 1979. (na osnovu popisa katoličkog stanovništva iz 1743. godine. strana 212.

Kako pronaći podatke o obitelji...?

Kratki naputak za prikupljanje genealogije

Ovo pitanje mi se dosta često postavlja u porukama koje mi ostavljate na mojoj stranici. Ovdje ću pokušati ukratko odgovoriti na to pitanje i pokušati dati smjerinice kako dalje.
Ako nitko prije vas nije prikupljao i obrađivao podatke o vašoj obitelji, onda je odgovor nigdje. Nigdje ne mislim absolutno, nego nigdje uređeno i sortirano na jednom mjestu. Ako ste već došli na ideju da potražite genealogiju obitelji, onda ste već poprilično zainteresirani.

Ako vas želja i znatiželja sve više zaokupljaju, zašto ne poduzeti nešto konkretno - započeti sa prikupljanjem i sortiranjem genealogije vaše obitelji osobno. Mnogo se zanimljivosti krije u našim pretcima. Na kraju vaš rad neće nikad biti uzaludan, jer ostaje vašim potomcima ili rođacima i njihovoj djeci kao trajna uspomena i putokaz o njihovom podrijetlu.

Kako započeti?

1) Naoružajte se velikom dozom znatiželje i strpljivosti.

2) Počnite zapisivati sve o osobama svoje obitelji, tako da se započne od sebe samoga
- dakle JA, rođen: kada, gdje i zašto :-).
- moj otac, rođen (datum), gdje (mjesto, župa, biskupija, država); ime njegovih roditelja.
- moja majka (isto kao pod moj otac)...

3) Upisujući samo podatke koje sa sigurnošću znate, dobijete grubi inicijalni kostur obiteljskog stabla. Nemojte se obeshrabriti masom podataka koje ne znate. I to je dobro, jer sada znate ono što ne znate, pa se možete skoncentrirati na popunjavanje tih detalja.

4) Nastavite s intervjuiranjem (ako ih imate): starijeg brata ili sestru, svoje roditelje, onda baku i djeda. Nemate ih ili nisu među živima, onda nastavite sa starijim rođacima. Na vaše iznenađenje otkriti ćete koliko vam oni toga mogu kazati i s kolikim ushićenjem o tome rado govore.

Daewoo diktafon

Jedan primjerak elektroničkog diktafona, koji sam osobno koristio više godina. Prednost kod diktafona je ta da imate sve potrebite tipke za upravljanje na samom uređaju, pa ne treba ići u komplicirane izbornike uređaja da bi se sa njim upravljalo.

5) Bilježite sve što kažu, ma koliko beznačajno bilo u tom trenutku. Bolji način od bilježenja na papir jeste korištenje diktafona. Danas taj mali korisni aparat nije nikakva rijetkost. Posjeduje ga gotovo svaki mobilni telefon ili mp3 player. Zapisivanje na papir je istovremeno i ometanje naratora, koji našom prirodnom sporošću pisanja biva često ometan i distrahiran. Stoga koristite radije nekakav diktafon. On vam uvijek omogućuje da se vratite na pohranjeni zvučni zapis i ponovo ga preslušate, tražeći baš onaj detalj koji vas u tom trenutku zanima.

Creative Zen Micro

Primjerak elektroničkog diktafona ugrađenog u mp3 player.

6) Kada više ništa novoga ne uspijete saznati, pređite na novu fazu, tj. traženje u crkvenim maticama. Ovdje ne mislim da trebate doći iz npr. Australije u Hrvatsku. Kako već znate što vam nedostaje, (npr. točan datum rođenja vašeg oca, a mjesto rođenja imate zahvaljujući naporima vašeg intervjuiranja rodbine) pošaljite jedno pismo na adresu župnog ureda župe gdje je vaš otac rođen u domovini. U pismu ukratko obrazložite tko ste i zašto tražite dotične podatke. Nastojte navesti što više vama dostupnih podataka o toj osobi. Zamolite da vam se pošalje krsni list, koji će vam mnogo toga otkriti. Ovo pišem iz osobnog primjera jer sam i sam tako radio i uvijek dobivao odgovor, čak i onda kada nikakve podatke nisu mogli pronaći. Nemojte zaboraviti u to pismo staviti malu novčanu naknadu kao zahvalu za uloženi trud i troškove kopiranja i plaćanja poštarine za pismo koje toliko rado očekujete. Ja sam običavao koristio svotu od ca. 10 EUR (uvijek i samo papirne novčanice) stavljenu u pismo između dvije razglednice. Znalo se desiti (na sreću rijetko) da pismo nikada ne stigne na odredište. Novac je čudan magnet! Dakle, ako ne dobijete nikakvog odgovora u razumnom vremenu, kontaktirajte ponovo istu adresu. Iz mog osobnog izkustva znam da su naši svećenici vrlo susretljivi i gotovo uvijek odgovore na postavljeni upit.

Sony Ericsson K810i

Primjerak elektroničkog diktafona ugrađenog u mobitel. Većina današnjih mobitela ima ovu korisnu funkciju ugrađenu. Tada snimanje zvuka ne predstavlja nikakav izazov, a i jednostavno je prenijeti zvučni zapis na računalo radi pohranjivanja.

7) Šaljući vašu zamolbu u pismu koncentrirajte se najviše na jedan par osoba. Nemojte poslati upit za tuce osoba i očekivati da ćete dobiti iscrpan odgovor za sve njih. Kada dobijete jedan ogovor, ako imate potrebu, šaljite novi upit na isti način i sa istim novčanim iznosom. Adrese crkvenih institucija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj itd. možete naći na ovom linku.

8) Svakako pregledajte i ove linkove ispod za daljnje istraživanje.

Želim vam puno sreće i uspjeha.
Marinko Orlovac


Prikladne stranice: