Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]

SATOVI...


Bukovačke školske
Bukovica IV razred
Etnografski kutak
Drvene tačke
Hrvatski Dinar
10.000 HR din.
Ivan pl. Zajc
Ave Maris Stella
Vuci
M. Cihlar Nehajev
Recepti
kukuruza
Bukovačke kuće
Bukovačke kuće
Od Bukovice do Japana
Japan, Kyoto
Na starim kartama Bukovica i okolica na starim kartama. Banja Luka iz 1894.godine.
Minolta X-700 Manual
Minolta X-700 Manual

IMCO BENZINSKI CIGARETNI UPALJAČI

KAZALO:
Imco Junior, model 6700
IMCO benzinski upaljači
Carl Auer von Welsbach
JIMCO, IMCO
IMCO Triplex Junior, model 6600
IMCO Triplex Super, model 6700
IMCO model IFA
IMCO replika
Wehrmacht aluminijski upaljač
Vječna šibica (Everlasting match)
Literatura

Susret sa ovim fantastičnim uređajima seže u moje najranije djetinjstvo. Nezaboravan je prvi trenutak susreta sa čarobnim iskricama i iznenadnom pojavom postojanog plamena, tako reći ni iz čega (tako se činilio mojoj malenoj znatiželjnoj glavi), a samo na pritisak jednog gumba. Sjećam se i moje neodoljive želje i potrebe da to sam napravim. Prvo bi trebalo umoliti ponosnog vlasnika ove naprave, onda bi se dobilo dopuštenje za samo jedan pokušaj palenja i uvijek pod strogim nadzorom.
Moje slabašne ručice bi obuhvatile ovaj metalni predmet i odmah bi bilo očigledno kako je uređaj veći od moje malene šake. Sjećam se pritiska na aktivator upaljača, koji je pružao neobično stanžan otpor, za moje prste i nesavladivi otpor! Slijedio je pokušaj sa obadvije šake, ali i ovaj puta sa slabim ili nikakvim učinkom. Ništa od one lakoće aktiviranja koje sam vidio kod odraslih. Ponekada sam uspijevao i onda bi zasvjetlio plamen na mome sretnom licu.

Danas nisam više pušač. Nisam to već više od dvadeset godina, a ne namjeravam to ni postati. Ipak sam imao period u mome životu kada sam pušio jedno kraće vrijeme. Tih 80-ih godina prošlog stoljeća nije bilo popularno, a niti praktično imati benzinski upaljač. Tržište je bilo preplavljeno jednokratnim upaljačima na plin marke BIC (i danas su aktualni) koji su imali isti način palenja na kremen kao i benzinske inačice. Nešto elegantnije sprave su bili upaljači na plin i piezo* palenjem. Bili su jeftini, praktični pouzdani i trebalo je samo imati bočicu plina za nadopunu. Tko bi tada poželio imati jedan arhaični benzinski upaljač?

Prije par godina vidim kako se moj odrasli sin igra sa poznatom markom benzinskog upaljača Zippo. Bio je inspiriran video zapisima igranja na Youtube sa ovim kod pušača popularnim spravicama. Ovaj detalj je probudio moju znatiželju i potrebu ispričati kako je to bilo u mome ranom djetinjstvu. Problem je bio taj kako ja nikada nisam znao koje su to marke bili upaljači kojima su se igrali moji maleni prsti! Kako običavam kazati "Internet je naš prijatelj", pa se dam u pretraživanje. Oblik sam odmah prepozno: bio je to austrijski IMCO, model Junior 6600. Na moje veliko izneneđenje konstatiram kako se ovi upaljači skoro i danas proizvode! Kažem skoro, jer na žalost fabrika Imco of Austria, je zatvorila svoja vrata u lipnju 2012. i prestala sa proizvodnjom ovih čuvenih uređaja. Tako su pouzdani i kvalitetni Imco upaljači prešli u legendu. Ubila ih je jeftina kineska konkurencija sa svojim lošijim kopijama. Imco upaljači su tako postali omiljeni objekti kolekcionara. Cijene su im skočile nekoliko puta kod aukcijskih kuća iako se još uvijek može naći zaliha neprodanih originalno izrađenih primjeraka.

Carl Auer von Welsbach

Carl Auer von Welsbach

Austrija je bila vodeća zemlja u svijetu po proizvodnji upaljača, jer je posjedovala jedan ključni patent, patent za 'ferrocerium' (legura željeza Fe i ceriuma Ce) zvanog auermetal ili flint, što će reći, na hrvatskom jednostavno kremen!
Dr. Carl Auer von Welsbach (1858 - 1929) je izumitelj fero-cerijum kremena, godine 1903. Treibacher Chemische Werke je počela 1907. sa proizvodnjom ove inovacije koja je omogućila revoluciju u izradi džepnog upaljača. Von Welsbach nije imao ni jednu inovaciju na polju upaljača, osim ove ključne: piroforični uređaj (piroforična legura: 70% ceriuma i 30% željeza), koji su trebali svi svjetski proizvođači džepnih ili točnije rečeno cigaretnih benzinskih i plinskih upaljača. Ovaj sustav se održao sve do danas, gdje se uglavnom koristi za palenje u jednokratnim plinskim cigaretnim upaljačima. Palenje kremenom radi na jednostavnom principu: ako se kremen jako zagrebe metalom dobiju se iskrice kod kojih je temperatura oko 1650°C. Proizvedene iskrice lako upale natopljeni fitilj upaljača uz pomoć kisika iz zraka. Prije ovog pronalaska palenje dotadašnjih cigaretnih upaljača je bilo komplicirano, nepouzdano i skupo, a trošenje dijelova upaljača veliko jer su se iskre uglavnom dobivale uz pomoć vrtenja ili udaranja brusnog kamena na ugljikom bogato željezo.

jmco, imco

Godine 1907. Julius Meister je otvorio tvornicu: "Österreichische Knopf- und Metallwarenfabrik Julius Meister & Co" kod Beča, pa od inicijala dolazi i ime tvornice JMCO i na kraju radi lakšeg izgovora - IMCO. Tvornica je proizvodila metalne gumbe za vojne uniforme i druge metalne potrepštine. Po završetku Prvog svjetskog rata, potreba za dugmadima za vojne uniforme je prestala i nije bilo posla. Vlasnik je tražio nekakav izlaz, a rješenje se našlo u proizvodnji benzinskih upaljača. Odluka je bila laka jer je bilo dostupno na tone praznih i bezvrijednih mesinganih puščanih čahura. Tako su prvi upaljači ove tvrtke pravljeni na praznim puščanim patronama. Prvi model izlazi 1920. Proizvod se cijelo vrijeme usavršava i nastavlja izrađivati na čahurama negdje do polovine 30-ih godina prošlog stoljeća. Više detalja dolje u tekstu pod naslovom Imco IFA.
Fabrika Imco of Austria, je prestala sa proizvodnjom u lipnju 2012.

Dao sam se na posao i kupio nekoliko upaljača iz osobne znatiželje i oživljavanja one, meni nezaboravne fascinacije - iskrice u očima iz najranijeg djetinjstva. Evo moje skromne kolekcije koja ovdje nije opisana kronološkim redom izrade upaljača, nego samo slijedi nit moje priče:

imco triplex junior, model 6600

Imco Junior 6600 upaljač

Ovo je jednostavnija i jeftinija inačica modela 6700, koja je uvedena u proizvodnju početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj model nema metalnu ovojnicu kao zaštitu protiv vjetra.
Upaljač koji je privi zapalio iskrice u mojim očima. Bio je čest u uporabi i u našim krajevima do sredine 70-ih godina prošloga stoljeća, kada su ga modernije izvedbe istisnule iz uporabe. Ovaj je kupljen preko Ebay, a cijena je oko €20 za novi nekorišten (ostatci starih zaliha). Puni se standardnom tekućinom za Zippo ili Ronson upaljače. Kremen je standardni, pa svaki koji se koristi za Zippo, može se koristiti i za Imco. Na Ebay se nalaze nebrojeni objekti kremena, uglavnom iz Kine, neke primjerke sam kupio i testirao, pa izgleda kako dobro rade. Što se tiče rezervnog fitilja, preporučam također Zippo model koji je lako nabavljiv, a i kineske izvedbe, na Ebay, izgleda kako dosta dobro funkcioniraju. Karakteristike Imco upaljača su njegova jednostavnost izvedbe, jednostavnost rukovanja, pouzdanost, velika otpornost na vjetar (naročito sljedeći model).

Upaljač se sastoji od rezervoara za gorivu tekućinu koji je napunjen vatom ili vunom. Natopljena vata ne dozvoljava curenje gorive tekućine. Spominjem tekućinu, a ne benzin (mada se i on može koristiti), jer ova tekućina je posebno dizajnirana za lako palenje i nižu temperaturu gorenja, a bez ispuštanja dima i čađi. Ova posuda - rezervoar se može nakon palenja izvući iz upaljača i njime paliti svijeće, vatra u peći ili duvan u luli. Ovo je još jedna od genialnosti Imco upaljača. Izvađena zapaljena posudica se može koristiti i za kratkotrajno osvjetljenje kao npr. svijeća.
Dio upaljača gdje je smješten nazubljeni kotačić sa kremenom, također sadrži i mjesto za rezervni štapić kremena. Cijeli upaljač se jednostavno rastavlja samo sa prstima i nikakav alat nije potreban za zamjenu ili punjenje istog.
Uputsvo za uporabu upaljača je kratko i nadasve jednostavno.

Način palenja plamena na ovom upaljaču je rezultat inventivne genialnosti. Pritiskom na poklopac upaljača, otvara se isti, a istovremeno zavrti i nazubljeni kotačić, koji svojim oštrim žljebovima zagrebe kremeni štapić i proizvede kišu iskri koje padaju na netom od poklopca oslobođeni fitilj. Ako je upaljač napunjen gorivom tekućinom, fitilj se odmah pali u siguran i postojan plamen. Doista je teško promašiti palenje, što će reći kako Imco upaljači gotovo nikada ne zataje (to pokazuje i moj model IFA iz 1927. godine. Novi kremen i tekućina za upaljače i pali od prve!). Gašenje plamena je jednostavno vraćanjem poklopca u zatvoreni položaj: kapica zatvori dotok kisika, plamen se gasi, a ista ta kapica donekle smanjuje neminovno isparavanje gorive tekućine.

Najveći nedostatak Imco benzinskih upaljača na kremen je isparavanje gorive tekućine kada se upaljač ne koristi. Napunjen upaljač koji se ne koristi je potpuno suh nakon tri do četiri tjedna. Na tržištu postoje i mali kanisteri kao privjesci za ključeve koji zabrtvljeni sadrže dovoljno tekućine za dva do tri punjenja upaljača. Prvobitni benzinski upaljači su se punili staklenim ampulama. Ampula se otvori lomljenjem gornjeg staklenog dijela i cijeli sadržaj isprazni u rezervoar upaljača. U ratna vremena bi se jednostavno koristio benzin iz spremnika dostupnih motornih vozila.

imco triplex super, model 6700

Imco Triplex Super 6700 upaljač

Ovaj model je pušten na tržište 1936. godine. Proizvodio se sve godine do zatvaranja tvornice 2012. Princip rada je isti kao i prethodni model (Model 6600 je kronološki zapravo došao na tržište nakon ovog modela).

Odlika ovog upaljača je posebno dizajnirani spoljašnji klizni cilindar kojim se mogao regulirati dotok zraka, a time i veličina plamena. Povučen na gore, ovojnica bi zatvarala otvore za dotok zraka, plamen bi bio manji i bolje zaštićen, pa ga je bilo gotovo nemoguće ugasiti vjetrom. Povlačenjem metalne ovojnice na dolje, oslobađali bi se otvori za dotok zraka i plamen bi se značajno povećavao. Metalna konstrukcija ovog upaljača je i nešto robusnija od prethodno opisanog. Kod ovog modela je površinska zaštita metalnih dijelova bolje izvedena, pa su bolje zaštićeni od hrđanja.
U ostalim detaljima i načinu korištenja je u cijelosti identičan prethodno opisanom modelu. U ovoj seriji postoji još jedan popularan mode: Imco Streamline 6800, sa ovalnim izduženim spremnikom nešto većeg kapaciteta, kojeg osobno ne posjedujem.

Na ovome upaljaču se može pročitati: Esbit. Ovaj primjerak je radila tvrtka IMCO za njemačku trgovinu Esbit koja se bavi prodajom opreme za kampiranje i život u prirodi.

imco model ifa

Imco IFA upaljač

Ovo je također original, proizveden 1927. Razlog moje kupnje (osim znatiželje) bila je povijesna vrijednost, izrada na praznoj čahuri od metka (gdje je metak završio, ne smijem ni pomisliti) te novo genijalno rješenje otvaranja upaljača u jednom potezu povlačenjem zaštitne ovojnice (vjetrobrana) prema gore. Palcem zarotiramo nazubljeni kotačić koji pošalje kišu iskri na eksponirani fitilj upaljača. Plamen se odazove sa 100%-nom sigurnopšću. Gašenje plamena je kretnja metalne ovojnice u obrnutom smijeru, tj. prema dolje. Zaštitna kapica se automatski postavi preko fitilja upaljača i time istovremeno ugasi plamen sprečavajući dotok kisika.
Na kućište čahure je montiran, sa vanjske strane, držač kremena sa nazubljenim kotačićem. Kod stavljanja novog kremenog uloška, ništa ne treba odvrtati i tako riskirati gubitak dijelova. Povlačenjem loptaste glavice na dnu držača prema vani, sabije se unutarnja opruga koja pritišće kremen na kotačić. Novi kremen se jednostavno stavi u otvor držača, otpusti zapinjač opruge i kremen sigurno naliježe na zube kotačića, spreman za sljedeću akciju.

Ovi modeli napravljeni na čahuri od metaka se u cijelosti pogrešno nazivaju "rovovski upaljači" (trench lighter). Time prodavači kod dražbenih kuća na internetu žele sugerirati kako su upaljači nešto stariji, a time i vrjedniji i kako su se koristili u rovovima Prvog svjetskog rata. To nije točno! Prvi Imco model je proizveden 1920, dakle nakon Velikog rata. Tako ovaj upaljač nije "rovovski", osim originalne ideje koja je mogla nastati tijekom bitaka Prvog svjetskog rata. Ovog mišljenja je i autor knjige "The Legend of the Lighter", str. 87.

Za rad ovog upaljača su dovoljni Zippo (ili Ronson): tekućina za upaljače, Zippo kremen te Zippo fitilj. Sigurno pali od prve!
Naziv modela IFA dolazi od: "Imco Feuerzeuge Austria" (Imco upaljači Austrija).

imco replika

Replika Imco IFA upaljača

Ovo je kopija prekrasnog modela IFA i njegovih inačica, koja se proizvodila diljem svijeta i još uvijek proizvodi u režiji kineske domišljatosti. Naravno i ovdje se rado koristi pogrešni naziv "rovovski" upaljač (trench lighter) kao udomaćeni pojam. Ovaj model je pravljen često od željeza i bojen "zlatnom" bojom. Izrađivale su ga mnoge svjetske tvrtke u svrhu promidžbe svojih proizvoda, kao i ovaj ovdje koji posjedujem, je reklama britansko-nizozemske tvrtke Shell.

Ovome upaljaču se nema što posebno dodati što već nisam pomenuo za IFA model. Mora se priznati kako su veoma dekorativni, pa time lako pobuđuju pozornost. Stoga nije čudno što se koriste kao reklamni objekti.

wehrmacht aluminijski upaljaČ

Wehrmacht benzinski upaljač

Ovaj model upaljača se počeo proizvediti pred kraj Drugog svjetskog rata za njemačke oružane snage i ne slučajno od aluminija. Sve vojske su u to vrijeme imale deficit bakra, a time i mesinga jer su sve zalihe odlazile za izradu municije. Aluminij je već bio uveden u zrakoplovstvo, pa obaranjem brojnih savezničkih zrakoplova, bilo je obilje aluminija koji se nije mogao koristiti za izradu metaka i granata. Ovaj model je pravljen u veoma velikim količinama. Na kraju, rata, našle su se obilne vojne zalihe ovog proizvoda. Cijena mu je i danas niska zbog ogromne ponude (€ 5 -10 na Ebay sa poštarinom). Kupio sam ga iz znatiželje i niske cijene. Napunio sam ga tekućinom za upaljače, stavio novi kremen, potez palcem, slijedi sigurna varnica i postojan plamen. Doista fascinantno, nakon više od 70 godina od vremena izrade, besprijekorno radi!

Upaljač je minimalističkog dizajna, po veličini je minijaturan (ø18 x 56 mm) i dobro je zaštićen metalnom kapicom. Bacanjem vojnika na tlo sa upaljačem u džepu, nije postojao nikakav rizik od oštećenja istog. Sastoji se od tri osnovna dijela: kućište upaljača sa rupicom za fitilj, koje je istovremeno rezervoar, držač kremena i nazubljenog metalnog kotačića; dna koje zatvara spremnik, te zaštitne kapice koju treba skinutu kako bi se upaljač upalio. Kako je konstrukcija jednostavna, bila je i izrada jednostavna i jeftina.

Prijedlog za poboljšanje bi bio uvođenje dvaju brtvenih prstenova: između kapice i tijela te između donjeg poklopca i tijela. Time bi se spriječilo isparavanje gorive tekućine na minimum.

vjeČna Šibica (everlasting match)

Everlasting match

Vječna šibica? Postoji li takva? Zapravo ne, baš! Iako se ovaj upaljač može koristiti za mnogobrojna palenja plamena, on treba i pogonsko gorivo, a to je standardna tekućina za benzinske upaljače. Kremeni štapić je ovdje užljebljen u stranicu vanjskog kućišta. Štapić koji je integriran u čep posudice - upaljača sadrži: oštar komad željeza - strugalicu i fitilj. U unutrašnjosti upaljača nalazi se vata natopljena tekućinom za upaljače. Kada se čep odvrne i štapić izvadi vani, fitilj je već natopljen zapaljivom tekućinom. Sada brzo zagrebemo po kremenom užljebljenom štapiću, slično kao kad palimo drvce standardne šibice (odavde i dolazi asocijacija na šibicu). Proizvedene iskre lako zapale natopljeni fitilj štapića koji gori oko 4 do 5 sekundi. Ovo je sasvim doboljno kako bi se zapalio željeni objekt: cigareta, svijeća ili potpalila vatra.

Oko čepa štapića se nalazi gumena brtva, koja rješava problem isparavanja pogonske tekućine, što je jedan veliki nedostatak gotovo svih benzinskih upaljača, pa tako i upaljača tvrtke Imco. Tekućinom napunjena "vječna šibica", tako ostaje spremna za korištenje i nakom mjeseci ili godina stajanja, a ne škode joj ni vlaga niti voda.


Benzinski upaljači sa palenjem uz pomoć kremena donose toplinu svjetla u naše živote već više od jedno stoljeće, a čini se kako će svojim svjetlom osvjetljavati i našu budućnost. Ova moja skromna kolekcija, zasigurno hoće.

*Piezo: dolazi od grčke riječi piezien što znači stisnuti ili pritisnuti. Piezo palenje radi na principu deformacije kristala kvarca. Kada se kristal deformira, dobije se električni napon na njegovim krajevima. Isto tako kada se kristal izloži električnom naponu nastane deformacija strukture kristala. Kada se tipkom pokrene mehanizam za palenje, maleni udarač udari o kristal kvarca i proizvede električni napon. Ovaj slabi napon se transformira u visoke vrijednosti koje izazovu iskru između elektrode palenja i mlaznice. Iskra onda lako upali protok plina, a rezultat je plamen u plinskom upaljaču. ^

SAVJET: najjeftiniji izvor kremena za Imco upaljače su odbačeni jednokratni plinski upaljači marke BIC. U svakom potrošenom BIC upaljaču ima dovoljno kremena, jer su kremeni štapići u ovome modelu dulji od standardne veličine. Odbačeni BIC upaljač treba samo rastaviti i izvaditi iz njega kremen.

Bukovici s ljubavlju: Marinko Orlovac
07. siječnja 2015.

literatura

[1]The Legend of the Lighter, autor: Ad i Alice van Weert. ISBN: 1558598545. Nema je u tisku, ali se može ponekada naći na: Amazon.

[2] IMCO Date Chart, kronološki obrađen katalog (gotovo) svih Imco upaljača od 1920 do 2012. (PDF ispis ovdje. Veličina <80MB).

[3] BLAZE, Lighter club of Great Britain (časopis Blaze, britanskog udruženja kolekcionara upaljača). Tri različita broja su bez nadoknade dostupna za čitanje i periodički se mijenjaju na njihovoj stranici.

- NEKI ZANIMLJIVI LINKOVI:

  • Zippo i Imco, testiranje otpornosti plamena na vjetar.
  • Carl Auer von Welsbach, izumitelj kremena za upaljače.
  • Istokari sam svoj benzinski upaljač sa kremenom, Popular Science, siječanj 1951, str. 209 i 210.
  • Obilje naputaka za popravku različitih upaljača.
  • Detaljan opis popravke jednog benzinskog upaljača sa kremenom (Science and Mechanics, October 1957, str. 119-121).
  • Zippo protiv IMCO. Testiranje i poređenje, prednosti i mane ova dva koncepta upaljača.

[^vrh]