Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
QR code
Site QR code
Drvene vile
Vile.
Smena Manual
Smena-8
Cosina Manual
Cosina CT-1
Minolta X-700 Manual
Minolta X-700 Manual
Minolta 7xi Manual
Minolta 7xi Manual
Naša nošnja
Nošnja Ivaštansko-Kozarska
Bukovica
Gdje je Bukovica?
Ave Maris Stella
Ave Maris Stella
Vuci
M. Cihlar Nehajev

Fotografiranje

Interes za fotografiranje se javio dosta rano u djetinjstvu. Prva iskustva su bila sa ruskim fotoaparatom jednostavne izvedbe pod nazivom "Smena-8", koji sam samo pozajmljivao, ali nikada kupio. Prije par godina dobijem jednu "Smenu-8" na poklon.

1980. godine kupim prvi TTL foto aparat "Zenit TTL". Ovaj foto aparat je bio više razočaranje nego radost. Pretežak, nepouzdan, nekvalitetan i previše ograničen u opsegu eksponiranja (max 1/500 s). Već od te godine počinjem sam razvijati crno-bijeli film i fotografije. Sljedeći pokušaj je bila "Cosina CT-1", koja je nekim čudom preživjela vrijeme progonstva i lutanja i još uvijek funkcionira. Ovo je jedan fantastičan foto aparat za 35 mm film. Napravio sam stotine i stotine fotografija nezaboravnih uspomena.

Cosina CT-1

Kliknite na fotografiju iznad kako bi se otvorio album foto aparata Cosina CT-1

Manual Minolta x700

Godine 1993. došlo je vrijeme za podmlađivanje. Minolta je bila marka o kojoj sam dulje vrijeme sanjao. Još od početka 80-ih sam maštao o Minolti X-700, koju nikada ne kupih iz razloga dosta visoke cijene u ono vrijeme. Ovaj legendarni model je bio toliko uspješan da je bio u proizvodnji punu 21 godinu (od 1980. do 2001). Moj radni kolega, Karl-Gunnar Larsson mi je poklonio ovaj model dolje. Tako se ovaj aparat našao kod mene nakon 27 godina od njegovog izlaska i prvih snova o njemu. Ovom prigodom se zahvaljujem Gunnaru na njegovom daru. Minolta X-700 Kliknite na fotografiju iznad kako bi se otvorio album foto aparata Minolta X-700.

Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća kupio sam foto aparat Minolta 7xi. I ova sprava, veoma napredna za svoje vrijeme, može se opisati najljepšim epitetima. Rabio sam ga nepunih 10. godina. Eksponirao sam točno 64 filma u boji. Znam jer sam ih sve na kraju skenirao i ispržio na CD-R.

Minolta 7xi

Kliknite na fotografiju iznad kako bi se otvorio album foto aparata Minolta Dynax 7xi.

Na kraju dolazi period, kojeg sam ja nazvao period oslobađanja. Ovje je rječ o oslobođenju ljudske kreativnosti uz pmoć digitalne tehnike. Godine 2000. započne digitalna era i za mene kupnjom foto aparata Olympus 3030-Z, od 3.3Mp razlučivosti uz dosta visoku cijenu. Bio je to u ono vrijeme fantastičan foto aparat. Jedna njemačka stranica otkrije "bug" (grešku ) u softweru ovog aparata, na radost svojih korisnika. Tako svi oni koji danas imaju ovaj model mogu se veseliti povećanju makro mogućnosti bez ikakvog povećanja cijene. Ako zanimanje postoji (jako star foto aparat!), ovdje je naputak o aktiviranju "SUPER MAKRO" postavke: I danas me to veseli zbog veoma velike dubinske oštrine u makro opsegu kod ovog foto aparata.

2005. godine dolazi osvježenje u obliku Nikon D-70. Ovaj foto aparat je ušao u povijest fotografije zbog svojih revolucinarnih mogućnosti i veoma niske cijene u trenutku puštanja na tržište 2004. godine (€1000 za zoom objektiv i fotoaparat). O njemu je napisano bezbroj članaka i pregleda.

Nikon D70

2008. je bila godina kada sam prešao na puni format DSLR foto aparata, ili u Nikonovom jeziku: FX. Još jedan u nizu uspješnih Nikonovih modela zove se Nikon D700 ili umanjeni D3.
Odlike ovoga foto aparata su: puni format CMOS senzora (24x36mm), trenutno senzor sa najvećom svjetlosnom osjetljivošću na tržištu, koja se može vidjeti ovdje na test stranicama DXOmark laboratorija. Ovaj foto aparat je gotovo istih karakteristika kao i D3 (imaju isti senzor i upravljačku elektroniku), ali je i znatno lakši jer je građen bez integriranog vertikalnog rukohvata.

Ova dolje lista je više za moju osobnu referensu. Svaki TTL foto aparat je bezvrijedan bez dobre optike, tj. objektiva. Spisak foto opreme:

  • Nikkor 24-85mm f3.5-4.5G AF-S FX Zoom. Zoom objektiv, kupljen za D700 foto aparat.
  • Nikkor 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom. Nikon praktični kit Zoom objektiv, kupljen skupa sa D-70 foto aparatom.
  • Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 Makro objektiv izuzetnog optičkog kvaliteta.
  • AF 50mm f/1.8D, malen i lagan, izuzetno oštar i svjetlosno jak objektiv.
  • AF Nikkor 80-200mm f/4.5-5.6D. Svjetlosno slab, ali malen i lagan zoom objektiv, koji se uvijek rado nosi u foto ruksaku.
  • AF-S Nikkor 80-200mm f/2.8D. Svjetlosno vrlo jak i veoma oštar objektiv. Težak, visoko kvalitetni objektiv.
  • Nikon blic SB-600
  • Manfrotto stativ: 055PROB
  • Profi-Kugelkopf KAISER 6011 (Glava sa kuglom) za stativ. Kapacitet 8kg max. Navoj foto aparata: B3/8; B1/4. Za navoj stativa: A3/8. Podatci na stranici proizvođača.
  • i druge sitnice...

Prikladne stranice: