KROZ BUKOVICU

Foto aparatom ili video kamerom kroz Bukovicu. Od različitih osoba i u različito vrijeme, onako kako mi pošaljete ili kako sam stignem zabilježiti. Naravno stranice o Bukovici su međusobno povezane i ovisne jedna o drugoj. Za dobivanje kompletnije informacije, birajte linkove sa strane lijevo. Najnovije događaje stavljam iz praktičnih razloga na vrh stranice.

KAZALO:
Započeti radovi na uređenju okoliša i gradnji društvenog doma u Bukovici
U Bukovici 2017. postavljen suvremeni sustav protugradne zaštite
Kroz Bukovicu 2010. iz auta i video kamerom
- Od Broda do rodne kuće
- Od rodne kuće do imanja Matoševića
- Oko ostataka rodnoga ognjišta
Kroz Bukovicu 2009. iz zraka i video kamerom

Započeti radovi na uređenju okoliša i gradnji društvenog doma u Bukovici

Ove godine (2017.) su započeti sustavni radovi na uređenju okoliša i krčenju nepregledne šikare oko ostataka nekada započetog društvenog doma, koji nikada nije dovršen iz razloga ratnih zbivanja u BiH.

Nastavak slijedi...

POSTAVLJEN SUVREMENI SUSTAV PROTUGRADNE ZAŠTITE

Protugradna zaštita u Bukovici

2017. godine postavljen je suvremeni sustav protugradne zaštite u Bukovici na imanju Ivice Matošević, razvijen uz pomoć tvrtke Kaldera, kako prenosi Srpskacafe. Za slučaj da link ne bude aktivan, slijedi originalni tekst:
Dodatnih informacija može se naći na: Youtube.

LAKTAŠI: POSTAVLJEN NAJSAVREMENIJI SISTEM PROTIVGRADNE ZAŠTITE

Najsavremeniji sistem ispaljivanja protivgradnih raketa postavljen je u opštini Laktaši.
Deset stanica je raspoređeno na teritoriji opštine i jedinstvene su u Evropi. Iako je projekat još u probnoj fazi, iz protivgradne zaštite su ponosni na uložen trud i rad. Ljudski faktor ispaljivanja raketa će vremenom biti potpuno zamijenjen automatskim uređajem, a sve komande će se davati putem računara.
Ove su stanice su zamišljene da rade automatski, uvezane sa meteorološkim radarima. Predviđeno je da se ljudski rad svede na minimum, da se smanji mogućnost pojave grešaka, ispaljivanjem raketa pod pravilnim azimutnim alevacijama i u onom momentu kada meteorolog odredi. Do sada nismo imali mogućnost da to iskontrolišemo. Naravno, narednih par sezona ćemo raditi paralelno i sa starim i sa novim sistemom, nemoguće je očekivati da to sve odjednom profunkcioniše - izjavio je direktor JP "Protivgradna preventiva RS" Tihomir Dejanović.
Na složenom uređaju su radili stručni inženjeri kompanije "Kaldera". Svih deset stanica montiranih u opštini Laktaši je upravo proizvedeno u ovoj kompaniji. Ovim su pokazali koliko je jaka domaća privreda i proizvodnja, ali i da najsavremenije sisteme mogu proizvoditi domaće kompanije.
Veoma sam zadovoljan sa ovim što je urađeno. Do sada je jedan radar montiran, a jedan je isporučen i montirano je deset automatskih protivgradnih stanica i one su uvezane u jedan sistem. Na osnovu radarske slike podaci se obrađuju u protivgradnoj preventivi i na osnovu tih informacija daju se instrukcije i uputstva za one lansere koji treba da reaguju - pojasnio je direktor kompanije "Kaldera" Drago Stanivuković.

Protugradna zaštita u Bukovici Protugradna zaštita u Bukovici

Fotografije: Ato Anto Vidović.

KROZ BUKOVICU 2010.

Švedska je daleko, ali je Bukovica na sreću blizu, pa si je Viktor Orlovac, Franje naoružan foto aparatom i video kamerom dao truda i sav sretan uputio se na video putopis 01. rujna 2010. do rodnoga ognjišta. Dolje snimljeno i zabilježeno me u prvi mah zbunilo, jer su gotovo sve poznate reference na terenu nestale, dijelom rušilačkim pohodom koji je detaljno uklonio sve objekte napravljene ljudskom rukom, te posjekao sve poznate i drage voćke, a dijelom prekrivanjem bujnom i nezaustavljivom vegetacijom. Zatečene činjenice su se protivile sa u mozgu poznatom ostavljenom slikom rodnoga kraja. Trebalo je sve pregledati jednom, dvaput, triput... pa tek bi se onda mali poznati detalji postepeno otkrivali.

Dragi posjetioče ove stranice, ako si dovde stigao, a nisi rodom iz ovoga kraja, ne očekuj ništa spektakularno na ovoj stranici. Ako ti se čini da sam želio pokazati ovdje fotografije novoasfaltirane ceste kao civilizacijske tekovine, onda je odgovor NE. Na sljedeće fotografijama i filmovima želim pokazati ono što se najmanje vidi stranome oku, ostatke doma i domovine, sve one vidljive i nevodljive staze na kojima se padalo i uspravljalo. Komadiće rodne grude koja nas je hranila, snažila i grijala generacijama. Sada je to sve očigledno prekinuto, ali su uspomene duboko i neizbrisivo ostale urezane u sjećanje. Ima nas još nekolicina živih kojoj slike ovog rodnog zavičaja bude najtoplije osjećaje oko srca. Ovdje je bio naš dragi rodni dom, a mi smo živi, na sreću, a moglo je biti i obrnuto. Živi smo i ponosni. Ostali smo uspravni jer ničije nismo rušili i nikome nismo zla činili. Kaže se da je lakše zlo trpjeti nego zlo činiti. Neka sljedeće fotografije budu podsjetnik da ne zaboravimo odakle smo potekli. Mrziti nećemo ali zaboraviti ne smijemo.

Putopis u riječi i slici:

OD BRODA DO RODNE KUĆE

Viktor započinje fotografiranje na mostu na rijeci Bukovici ili kod Broda. Prvu fotografiju napravi tako što se okrene unatrag i fotografira Brkinu šumu koja se vidi u pozadini preko netom pređenog mosta. Natrag preko mosta pješice pa pogled na Cvitin Brijeg. Kod auta se skreće ulijevo za put preko Perića Gajina prema bivšem imanju Tome Anušić, a desno nastavlja cesta pored Cvitinog vrela do vrha Bukovice. Ovdje je dosta oštar zavoj kod ostataka Miroslavove vikendice.

Već smo stigli do puta koji se odvaja s desne strane prema groblju Suvaje, a pogled puca preko Nikolinog Prijelaza. Kod Nikolinog Prijelaza se put odvjao za mlin Tičijak, Agatiće i Đoganovac. Cesta je već neopaženo prešla preko Ivinog potoka. Put dalje nastavlja preko Nikoline krčevine (Nikole Relje). S desne strane su Josipovića njive, a u daljini se vide žice dalekovoda. Gotovo ispod žica dalekovoda započinje Ivina šumica (Ive Orlovac). Ovdje je kraj Ivine zemlje, sa lijeve strane njiva Mile Lukende (Pobre) a sa desne započinje zemlja Franje Orlovac, Tome.

Da rodna kuća nije srušena, vidjela bi se jasno na ovoj ili ovoj fotografiji u produžetku asfalta, sa desne strane. Tu sa desne strane se ulazilo u ograđeno dvorište, a na ovom mjestu su bile male vratnjice. Još se vide ostatci ograde, a o tome kasnije u tekstu.

Prema rodnoj kući

Kliknite na sliku iznad za otvaranje ovoga foto albuma.

[^vrh]

OD RODNE KUĆE DO IMANJA MATOŠEVIĆA

Prije nego se zadržim na rodnom ognjištu, nastavićemo dalje do imanja Matoševića i rodne kuće Ivice i Tome Matošević.

Viktor nastavlja u istom pohodu, prolazeći pored našeg vrela ili Tominog vrela. Naravno kao što pomenuh ranije, ono što vidite nije vrelo. Vrelo je sakriveno u gustoj šikari, nedostupno oku. Pogleda unatrag je više, a pokazuju trasu ceste gledajući sa Zorkine zemlje (Zorka je supruga pokojnog Ante Orlovac, Marka). Ovdje je vidljivo kako je cesta u cijelosti odstupila od prvobitnog kolnog puta izravnavajući i nivelirajući prolaz sa jakim usjekom iznad rodne kuće. Pogled sa stare trase puta u smjeru bara. Nekoliko koraka niže i spuštamo se preko Zorkine zemlje do stare dionice puta koja dolazi ovdje sa desne strane, a išla je pokraj bara u smjeru Kozare te kuća Lukenda: (Mile, Frane i Vlade).

Ovdje smo točno gdje se skretalo ulijevo do kuća Petrovčinih (kuće Lukenda). Već smo pri kraju ceste. S lijeve strane je ograda imanja Ivice Matošević, a ispred je panoramski pogled na ostatke zaselka Šalići u Bukovici pod Malim Visom. Još ovih nekoliko fotografija pokazuje završetak asfaltirane dionice puta koji nastavlja dalje prema selu Cerici.

Kraj ceste

Kliknite na sliku iznad za otvaranje foto albuma.

[^vrh]

OKO OSTATAKA RODNOGA OGNJIŠTA

Evo nas ponovo na stazama po kojima su naše male nožice pravile svoje prve nesigurne korake. Idući kronološkim redom, kako je fotografirano, nalazimo se ispod moje rodne kuće koja je nekada izgledala ovako, a put vodi u smjeru Tominog vrela, ili nekoliko koraka niže u istom smijeru. Sada smo još niže kod naše dvije jabuke kiseljače. Nekoliko koraka prema vrelu i mogli bi ga vidjeti, ali cesta i šikara ga sigurno skrivaju. Okrenemo li se unatrag prema kući, sada vidimo ovu sliku.

Vratimo se natrag do ostataka rodnog ognjišta. Ispod kuće a ispred podruma, od kojeg se samo naziru kameni ostatci. Sad bi mogli otvoriti vrata podruma i ući u njega, ali ni podruma ni vrata više nema.

Točno ispred kuće sa pogledom udesno ili ulijevo. Popnemo li se iznad kuće i pogledajmo trasom novog puta prema našem vrelu. Cesta je prošla točno preko skromnih ostataka loze. Uputimo li pogled prema mjestu gdje je nekad bila kuća, vidjet ćemo samo ostatke ograde nekadašnjeg dvorišta, a ovako je to izgledalo početkom 80-ih godina prošloga stoljeća. Ako pređemo na drugu, gornju stranu puta i uputimo pogled u istom smjeru vidimo ovaj prizor.

Ako iz nekad ograđenog dvorišta, danas bacimo pogled u smjeru nekadašnjeg voćnjaka Franje Orlovac, Tome (koji je također rođen na ovom imanju), vidjet ćemo samo obilje šikare i grmlja. Evo još dva pogleda u istom pravcu, ali sada sa današnje ceste.

Oko ostataka rodnog...

Kliknite na sliku iznad za otvaranje ovoga foto albuma.

I za kraj nekoliko fotografija sa mjesta našeg jorgovana kojem sam ostatke prepoznao na ovoj fotografiji, a nekada je (oko 1990. godine) na istom mjestu izgledalo ovako.

Završetak radova na putu i asfaltiranje su uspješno privedeni kraju dana 19. kolovoza 2010. godine.

Tri video zapisa koje je Viktor napravio tijekom ove posjete:

Ovaj video zapis započine od Matoševića pa do ostataka moje rodne kuće. Trajanje: 5min i 15sec

Oko ostataka moje rodne kuće. Osim nekoliko kamenčića te ulomaka cigle i crijepa nema drugih tragova. Trajanje: 36sec.

Od Orlovac imanja pa cestom niz Bukovicu sve do kuće Bore Šalić. Trajanje: 8min i 49sec.

[^vrh]

KROZ BUKOVICU 2009.

Klikni na sličice dolje za otvaranje uvećanih. Kliknite još jednom na otvorenu fotografiju kako bi se otvorila u punoj razlučivosti.

Matoševića imanje. Matoševića imanje.

Pogled na imanje Matoševića. Pogled je doista impresivan, kako zbog pogleda iz ptičje perspektive tako i zbog obujma urađenog na krčenju i uređenju. Ovaj dragi kutak rodnog kraja mi je poznat do najsitnijeh detalja. Ovdje smo se ja, Ivica i Tomo Matošević igrali kao djeca. Ovdje su također i najljepše uspomene iz djetinjstva. Svaka čast i samo naprijed. To je dobar primjer za sve nas.

Kliknite na sličicu iznad za pokretanje video zapisa. Zvučni zapis je djelomično isječen.

Kratko putovanje kroz Bukovicu zabilježeno video kamerom. Da li je "Бykobицa" ili Bukovica, prosudite sami? Video zapis počinje kod kuće Bore Šalić i table sa natpisom "Bukovica". Dalje se nastavlja kroz selo sa kućama pokraj puta, prolazi kraj rijeke Bukovice i završava na imanju Matoševića.

[^vrh]