Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Skup u Bukovici
Mir i dobro u Bukovici Emisija "Mir i dobro" HRT-a u Bukovici.
fra Jurica Šalić
fra Jurica Šalić
Gustav Becker
Moj Gustav Becker
Ivaštanska nošnja
Ivastanska nosnja
Slike izgubljenoga..
Slike izgubljenoga zavičaja
Bukovica
Bukovica
Sestre SMI
Za Tebe ću živjeti.
Bosanski dinar
100 BiH din 1992.
Bure
Bure

Odgovori na neka pitanja:

Odgovori na neka pitanja koja mi padnu na pamet, a tiču se ove stranice. Ovdje ću takodje pokušti odgovoriti na interesantna pitanja koja Vi postavite.

 1. Zašto divlje šumske jagode na naslovnici?
  Miris divljih jagoda me podsjeća na moje rano djetinjstvo i rodnu Bukovicu. Jedan od najljepših prirodnih mirisa, koji me je nježno budio u spavaćoj sobi obasjanoj toplim jutarnjim suncem. Njihov ukus je za mene uvijek bio ljepši od najukusnijeg slatkiša. Ove ovdje su ubrane u Švedskoj, ljeta 2005.

 2. Kako saznati što je novo prigodom zadnjeg osvježavanja "orlovac.eu"?
  klikni na naslovnici link: Osvježeno. Kratka informacija o zadnjem updatiranju nalazi se na vrhu liste. Ostatak se može pratiti kronološkim redom.

 3. Kako se informacije na ovoj stranici nalaze na internetu od 2000., kad je ova stranica postavjena 2006. godine?
  Ova internet stranica je rezultat mojih dviju ranijih internet stranica: 1) "Family Orlovac" na MSN i 2)"Genealogy of Family Orlovac" na Family Tree Maker.

 4. Zašto "dida", kad je pravilno "djeda"?
  Vidi link Karakteristike govora. Kratko rečeno - ostatci ikavce. Smatrao sam to važnim izvorno zadržati, jer smo tako govorili.

 5. Kako navigirati na ovim stranicama, ako "javascript" ne funkcionira?
  Naslovnica ima linkove s lijeve strane prema svim glavnim stranicama. Klikanjem na neki od ovih linkova dođe se na druge stranice, na kojima se isto nalaze podlinkovi, također na lijevoj strani.
  Testirajte i klikanje na neko od sličica "reklamnih" polja postavljenih na lijevom užem stupcu gotovo svake stranice.

  Na svakoj stranici, bilo gdje i bilo kada, uvijek možete kliknuti na sliku Jagode na naslovnici jagoda na vrhu i to će vas izravno odvesti na naslovnicu ili početnu stranicu.

 6. Na dnu svake stranice postoji link: Site index uz pomoć kojeg imate pregled kompletnog sadržaja. Klikanjem na gumb na naslovnici:

  možete dobiti pregled kompletnog sadržaja stranica orlovac.eu.

  Od 20. siječnja 2012. sam uklonio 'javascript' za navigaciju na ovim stranicama. Upravljanje je sa PHP i CSS podrškom. Ukratko sada se način upravljanja obavlja na serverskom softweru umjesto, kao do sada na klijentima (web čitačima).

 7. Kako pretraživati stranice: orlovac.eu?

  Upišite željeni pojam u polje za traženje (nalazi se na naslovnici u gornjem lijevom stupcu teksta), npr. "Lipovac" i kliknite na gumb: "Traži". Ako želite da vam se pronađu kombinacije dviju ili više riječi ili pojmova, stavite ih u polje za traženje pod znake navoda (" "), kao npr. "fra stipo orlovac". Rezultat traženja će biti sva mjesta na ovim stranicama gdje se ove tri riječi pojavljuju skupa.
  Traženje sa upisanim hrvatskim znakovima funkcionira, npr. "Matosevic" i "Matošević" daju gotovo isti rezultat traženja.
  Ako nemate, ili niste aktivirali tipkovnicu u Windowsu za podršku hrvatskom jeziku, onda jednostavno tražite potrebiti znak, npr "č" u hrvatskom tekstu negdje na internetu, kopirajte ga i ulijepite u polje traženja formirajući riječ pojma traženja. Jednostavno, ili..?
  Kada otvorite neku stranicu, tj. rezultat traženja, zbog obilja teksta, može biti dosta teško locirati pronađeni pojam. U tom slučaju, dok je stranica pred vama otvorena, koristite tipku Ctrl i tipku F istovremeno aktivirane. U prozorčić upišite željeni pojam i on vam se odmah pronađe i označi u tekstu...
  Rezultat traženja. Jednostavno pretražujete orlovac.eu (ili bilo koju drugu stranicu na internetu) na sljedeći način:
  želite naći npr. pojam "karbidna lampa", onda u Google tražilici upišete točno na ovaj način:
  site:orlovac.eu "karbidna lampa" ili
  site:orlovac.eu junghans.

 8. Kakve ja imam koristi od postavljanja knjiga i glazbe na ove stranice?
  Odgovor je jednostavan - n i k a k v e! Materijalno nikakve, ali imam veliko duševno zadovoljstvo pomoći u posredovanju kako bi riječi rodnoga kraja i vlastitog naroda došle do što većeg broja čitatelja. Ja se knjizi uvijek radujem, a vidim kako mnogi preuzimaju ove knjige i glazbu.

  Hvala svima onima koji su do sada prepoznali ovu ideju i nesebično podijelili svoj rad sa drugima. Nažalost svi ne mogu otići u knjižnicu i kupiti ili pozajmiti hrvatsku knjigu, jer hrvati su raspršeni diljem cijele zemaljske kugle. Na sreću imamo blagodati interneta koji nas na ovaj način zbližava sa rodnim krajem i domovinom.

  orlovac.eu je moja osobna stranica ("domain") i sam plaćam za nju i za pohranjivanje podataka godišnju pristojbu. Stranice su osobne, pa nema ni reklama, niti financiranja od istih. Cijena troškova je ista bez obzira na opseg promet na stranicama orlovac.eu.

 9. Zašto orlovac.eu?
  Orlovac, zato što je to moje prezime. Orlovci su jedna od najstarijih obitelji u Bukovici. Orlovci iz Jablana i Trna potječu iz Bukovice. Orlovac je dio Bukovice, kao što je i srce dio tijela.
  "Eu", zato što živimo u Europi i njoj težimo, zajednički je nazivnik i meni i Tebi. Eu domen (domain) je nov i pušten je 2006. godine privatnim osobama za registriranje, nažalost bio je i nešto skuplji.

 10. Kako konvertirati "mp.3" glazbu u audio CD?
  Naputak se može pročitati ovdje.

 11. Kako isjecati (rezati) digitalne fotografije u format 10x15cm i razlučivost 300dpi?
  Naputak na stranici Foto savjeti.

 12. Kako pronaći podatke o obitelji...? Kako osobno započeti prikupljati genealogiju obitelji?
  Ovo pitanje mi se dosta često postavlja u porukama koje mi ostavljate na mojoj stranici. Slijedite ovaj link i pročitajte kompletan tekst na toj stranici. Nadam se da ćete naći odgovor na to pitanje.

 13. English: How to translate this page from Croatian into English (or other languages)?
  Go to: Google translation services.
  1) Under field "Translate a web page", type web address of this page: orlovac.eu
  2) Choose language: Croatian >> English (for translation from Croatian into English).
  3) Click on button "Translate"
  NOTE: When you browsing web site orlovac.eu, for ex.: orlovac.eu/buk.php, if You wish to translate, copy every web address of every page on orlovac.eu, you are browsing to and paste it in, as shown below. Then continue as described under point 2) and 3).
  The translation quality is not perfect, but better something than anything. Google will probably improve translation quality in the future.

  Hrvatski: Kako prevesti ovu stranicu sa Hrvatskog na neki drugi jezik (npr. Švedski)?
  Otiđite na stranicu: Google usluga prevođenja.
  1) U polje pod nazivom: "Translate a web page" upišite web adresu ove stranice orlovac.eu
  2) Birajte jezik: Croatian >> Swedish (za prevod sa Hrvatskog na Švedski).
  3) Kliknite na gumb "Translate"

  POZORNOST: kada počnete listati stranice orlovac.eu, npr.: orlovac.eu/buk.php, kopirajte web adresu svake stranice na koju dođete, ako je želite prevesti i ulijepite u polje, kako je prikazano na slici dolje. Dalje nastavite kako je opisano pod točkom 2) i 3).
  Kvalitet prijevoda nije idealan, ali bolje išta nego ništa. U budućnosti će Google vjerojatno poboljšavati kvalitet prijevoda.

Google Translate
 1. Koliko vrijedi novčanica od...?
  Vrlo često mi se postavlja ovo pitanje putem elektroničkih poruka, tj. linka kontakt. Moj odgovor je jednostavno - nemam pojma!
  U odgovoru se navodi primjer za novčanice ali je isti princip za bilo koji predmet koji se želi prodati ili kupiti putem različitih dražbi.
  Većinu novčanica koje sam do sada skupio kupovao sam pretežito preko internet dražbi (aukcija), kao: ebay.com, ebay.co.uk, ebay.de, i tradera.com (koju je također nedavno kupio Ebay). Praćenjem novčanice ili novčanica koje vas zanimaju, možete steći dojam o njihovoj vrijednosti. Ovo uopćeno znači i za bilo koji drugi objekt koji se namjerava bilo prodati ili kupiti. Kupljenoj cijeni treba uvijek dodati troškove poštarine i eventualno troškove pakiranja, koje gotovo uvijek plaća kupac. U međunarodnom plaćanju dolaze i troškovi slanja novca. Ako vi i prodavac imate PayPal, onda troškovi slanja novca, tj plaćanja otpadaju.
  Internet dražbe imaju i funkciju traženja završenih dražbi koje nam omogućuju da vidimo završnu cijenu prodanih objekata. Ova funkcija je u pravilu samo za registrirane članove. Ako novčanice kupujete u antikvarnici ili kod numizmatičara, onda je cijena često veća nego preko internet dražbi, jer prodavac ima troškove za prostor, grijanje itd... Također ako prodajete novčanicu antikvaru ili numizmatičaru, računajte sa nižom zaradom nego na internet dražbi.

  Dodatne informacije o vrijednosti novčanica možete naći u knjizi: "Banknotes of the States of the Former Jugoslavia 1767-2002.", autor: Borna Barać. ISBN: 9536388057.

  Dakle, roba vrijedi onoliko koliko je netko spreman za nju platiti.

 2. Da li posjedujete tekst i notni zapis Lukinih pjesama?
  Odgovor na ovo često postavljano pitanje je, nažalost ne. Ako što sami nađete, budite ljubazni pa mi pošaljite, a ja ću to staviti na ovu stranicu, tako da bude i drugima dostupno.

 3. Gdje se mogu nabaviti rezervni dijelovi za različite modele starih satova?
  Pitanje koje se često ponavlja u vašim e-mail upitima. Postoje dvije firme u Europi koje sam ja koristio, koje imaju "online" kataloge u 'pdf' formatu za pohrajivanje na vaše računalo. Ove dvije firme imaju i klasične papirne kataloge koji se mogu poručiti poštom. Najvažnije od svega su prihvatljive cijene, stoga su moji favoriti kod poručivanja kako rezervnih dijelova tako i urarskog alata i pribora.

  Meadows & Passmore Ltd iz Brightona, Engleska. Ova je moj prvi izbor.

  Drugi izbor je Selva, Trossingen u Njemačkoj.

  Kataloge pokupite na vaše računalo ili poručite poštom i uživajte u čarima horologyje.


[ ^vrh ]