Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
QR code
Site QR code
Pohvala Ludosti
Erazmo Roterdamski, Pohvala Ludosti
Hrvatski dinar
10.000 Hr din
Bukovačka vrela
Bukovačka vrela
Retuširanje
Jasmina, plakat
Hrvatska kuna
100 kuna 1941.
Slavuj
Slavuj shema
Razgovor ugodni...
Andrija Kačić-Miošić
Sestre SMI
Tvoj pogled ljubavi.
Slike izgubljenoga..
Slike izgubljenoga zavičaja

Knjige

Na ovoj stranici ću stavljati knjige u elektroničkom (pdf) formatu. Radi se samo o knjigama za koje sam dobio izričit dopust od autora, ili knjigama na koje je autorsko pravo isteklo, pa se slobodno mogu distribuirati i kopirati. Također ću postavljati samo knjige koje sam osobno pročitao.

Ako ste vlasnik autorskog prava

i jednostavno želite pokloniti svoju knjigu ili članak na čitanje internet publici, pošaljite mi poruku preko linka "kontakt". U slučaju da istu knjigu posjedujem, treba mi u prosjeku manje od jednog tjedna kako bih je konvertirao i postavio na ovu stranicu. Ako istu ne posjedujem, rado bih je prvo kupio i platio troškove slanja. Naravno da i pozajmljivanje dolazi u obzir.

Ako pak imate kakav prijedlog prikladne stare knjige, kojoj je isteklo autorsko pravo, javite mi se sa svojim prijedlogom. Knjige ne moraju biti samo o Bukovici i okolici, nego tema može biti bilo koja od općeg interesa.

Odgovor svima koji su me pitali kakve ja imam koristi od postavljanja knjiga na ove stranice. Odgovor je jednostavan - nikakve! Materijalno nikakve, ali imam veliko zadovoljstvo pomoći u posredovanju kako bi riječi rodnoga kraja i vlastitog naroda došle do što većeg broja čitatelja.

Hvala svima onima koji su do sada prepoznali ovu ideju i nesebično podijelili svoj rad sa drugima. Nažalost svi ne mogu otići u knjižnicu i kupiti ili pozajmiti hrvatsku knjigu, jer hrvati su raspršeni diljem cijele zemaljske kugle. Na sreću imamo blagodati interneta koji nas na ovaj način zbližava sa rodnim krajem i domovinom.

orlovac.eu je moja osobna stranica ("domain") i sam plaćam za nju i za pohranjivanje podataka godišnju pristojbu. Stranice su osobne, pa nema ni reklama, niti financiranja od istih. Cijena troškova je ista bez obzira na promet na stranicama orlovac.eu.

Ako imate dodatnih pitanja, rado mi se javite preko linka "kontakt".

Marinko Orlovac, 01. prosinca 2006.

Knjige fra Jurice Šalić i knjigu dr. Ante Orlovac sam osobno skenirao i OCR tumačio. Cijeli proces je dosadan, naporan i traži mnogo vremena, strpljivosti te skoncentriranosti, ali nadam se da će vam se rezultat svidjeti.

Posebno ću favorizirati knjige koje opisuju naš rodni kraj, te pisce hrvatske klasične književnosti.

Prigodom otvaranja knjiga u pdf formatu, budite strpljivi dok se cijela knjiga ne učita. Brzina otvaranja pojedine knjige ovisi o širini opsega, tj. brzini pristupa internetu koju vi imate. Kad je knjiga otvorena u Acrobat Reader, onda ju pohranite na vaše računalo i knjiga vam je uvijek na dohvat ruke. Neke knjige su dosta velike (do 10-ak MB), što je rezultat obilnog ilustriranja iste. Na mojoj stranici pohranjene knjige su kompatibilne sa Acrobat Reader inačica 4., kako bi bile dostupne što većem broju čitatelja.

Adboe Acrobat

Za čitanje knjiga ili otvaranje karata, te drugih dokumenata, trebate imati beaplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.

Nekoliko riječi u svezi ovih knjiga:

 1. Knjige sam skenirao, zatim korigirao skenirani materijala, te OCR (Optical Character Recognition) tumačio text. Uložio sam mnogo truda u OCR prepoznavanje teksta. Usput su otklonjene sve tiskarske i jezične pogreške koje smo ja i program pronašli i prepoznali.

  Mnogo sam knjiga elektronički obradio, ali je npr. "Hod u vjeri" jedna od najtežih radi svog jezičnog bogatstva i raznolikosti: citati starih tekstova sa arhaičnim govorom, obilje latinskog teksta, te more različitih povjesnih imena mađarskog, njemačkog, talijanskog kao i ostalih jezika i varijanti.
  Nakon nešto manje od tjedan dana po knjizi, evo rezultata. Djela nisam ponovo kontrolno čitao, u želji da vam ga ponudim sto prije. Predlažem da ovo bude naš zajednički projekat: vi pažljivo čitate i bilježite greške (ako ih ima) a ja ih rado korigiram.

 2. KNJIGE JE DOZVOLJENO kopirati, ispisivati, te dijeliti u papirnom ili elektroničkom (pdf.) obliku, za osobnu uporabu ili prijateljima i poznanicima. Dozvoljeno je praviti linkove sa drugih Internet stranica prema ovoj stranici.

  KNJIGE NIJE DOZVOLJENO umnožavati u komercijalne svrhe! Trebamo respektirati autora i njegov rad. Takodje nije dozvoljeno mijenjati sadržaj djela.

 3. Raportirajte pogreške uz pomoć linka kontakt, pa ću ih korigirati.

 4. Banjalučka biskupija prodaje knjigu "Hod u Vjeri" za 5 EUR + poštarina.

 5. Knjige je naj jednostavnije ispisati na A4 format sa pisačom koji ima mogućnost dvostranog ispisa. I na običnim pisačima je moguće ispisati dvostrano tako da ručno okrenete papir nakon polovine ispisanog materijala. Preporučam da ne testirate takav ispis odjednom, nego koristite npr. samo četiri stranice da vidite kako papir treba okretati. Za naprednije korisnike moguće je isto ispisati i uvezati u A5 format uz pomoć npr. programa "Fine Print". U nekim zemljama postoje i usluge tiskanja elektroničkih knjiga, problem je samo cijena, u tom slučaju, jeftinije bi bilo naručiti originale. Nažalost Većina knjiga je već rasprodana.

 6. Instalirajte Windows potporu za istočnoeuropsku varijantu latiničnog pisma. Tada bi trebali vidjeti normalno diakritičke znakove kao: [ č, ć, ž, š, đ ] u tekstovima knjiga.

 7. Radujem se kao i autori, zbog svake osoba koju će ove knjige razveseliti i unijeti nove spoznaje, te utješiti nostalgiju... Međutim predlažem dobrovoljan prilog za fra Juricu. Ako ste zadovoljni pošaljite fra Jurici npr. EUR10 ili $10 u pismu zalijepljene izmedju dva kartona ili dvije razglednice. Prilog bi se mogao poslati i na banjalučku biskupiju sa naznakom za Juricu Šalić. Adresu ureda fra Jurice Šalića možete dobiti na zmolbu putem e-maila od mene.

 8. U tekstovima nekih knjiga se spominje "neobjavljena doktorska disertacija Nikole Bilogrivića". Banjalučka biskupija je izdala ovu knjigu u obradi dr. Ante Orlovac pod naslovom: "KATOLIčKA CRKVA NA PODRUčIJU DANAŠNJE BANJALUčKE BISKUPIJE DO INVAZIJE TURAKA" koju toplo preporučam.

  Find prozor
 9. OCR prepoznavanje (tumačenje) teksta sam koristio iz nekoliko razloga: veličina fila je višestruko manja od sirovog skeniranog materijala. OCR pročitan text se pohranjuje kao text, a ne kao slika. Brzina skidanja sa interneta se znatno povećava za one koji nemaju dovoljnu širinu opsega za pristup internetu. Na kraju, cijeli text je moguće pretraživati naredbom Ctrl+F.

  Find prozor

  Testirajte, npr. pritisnite tipku Ctrl i istovremeno tipku F, u prozorčiću upišite pojam koji želite tražiti, npr. Bukovic (izbjegavajte upisivanje zadnjeg slova, koje je padežni oblik rječi, kako bi ste našli sve padežne oblike) i pritisnite ENTER. Traženi pojam je nađen, pritisnite ponovo Next i program traži isti pojam na drugom mjestu u tekstu itd...

 10. Gdje se nalazi link besplatne knjige "Advantage God", koju je autor Robert Leon ponudio na čitanje? Na žalost, link već nekoliko godina ne radi. Moje uporno pretraživanje interneta i pokušaj da dođem do autora i ponudim mu besplatno mjesto za njegov odlični triler, nije dalo nikakvih rezultata. Ne znam da li je autor još živ? Prije desetak godina sam pokupio ovu njegovu knjigu. Autor je obećao nastavak knjige, pa se moglo "pretplatiti" slanjem svoje adrese elektroničke pošte. Do danas ništa, a pomenuta knjiga je nestala sa interneta. Ovu knjigu narvno posjedujem u pdf formatu, ali kako nemam dopuštenje objavljivanja, ne mogu je staviti ovdje iako je bila izvorno besplatna.


Prikladne stranice:

[^vrh]